HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Habur yerine Esendere

Düzenleyen: / Kaynak: SABAH
Habur yerine Esendere
Habur Sınır Kapısı, Haber

Ekonomi Haberleri  / SABAH

Hükümet, Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referanduma karşı ekonomik seçenekleri masaya yatırdı. Habur’un kapatılması da gündeme gelirken, Irak ile ticarette Esendere Sınır Kapısı ön plana çıktı.

Kuzey Irak'ta yapılması planlanan referandum öncesi bölgede tansiyon yükselirken, hükümet olası gelişmelere karşı çok seçenekli bir plan hazırladı. Sabah'ta yer alan habere göre Kuzey Irak ekonomisinin can damarı olan Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması da seçenekler arasında bulunuyor. Bu plan doğrultusunda Irak ile ticarette bölgesel yönetimi by-pass edecek alternatif güzergâhlar üzerinde çalışılıyor.

ISRARCI OLMAK IKBY'YE ZARAR VERİR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci referandum kararında ısrarcı olmanın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ciddi zarar vereceğini belirterek "IKBY ile 2.5 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Habur'un kapatılması da seçenekler arasında. Bölgesel yönetimin iki önemli ticari partneri var; bunlar Türkiye ve İran. Dolaysıyla buradaki baskı ve kararlılık IKBY için üstesinden gelemeyeceği bazı maliyetler doğuracaktır" diye konuştu.

ALTERNATİF ESENDERE

Hükümet Habur'un kapatılması durumunda Irak ile olan ticaretin zarar görmemesi için alternatif ticaret güzergâhları üzerinde de çalışma yürütüyor. Irak ile ticarette hava taşımacılığına ağırlık verilmesi ve Esendere Sınır Kapısı gibi bölgesel yönetimi bypass edecek sınır kapılarına ağırlık verilmesi seçenekleri masada bulunuyor. Türkiye'nin Kuzey Irak ile ticaret hacmi 2.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Sene sonuna kadar bu rakamın 3 milyar doları bulması bekleniyor. Türkiye'nin Irak'la olan ticaret hacminin ise yılsonunda 8 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

 2 MİLYON ARACA HİZMET VERİLİYOR

Bağdat'taki merkezi hükümetle ihtilaf halinde olan IKBY için Habur Sınır Kapısı kritik önem taşıyor. IKYB'nin dünyaya açılan kapısı konumunda olan Habur Sınır Kapısı üzerinden sağlanan ticaret, bölgesel yönetim için hayati önem taşıyor. Habur Sınır Kapısı'nda yılda ortalama 4 milyon yolcu, 1.4 milyonu TIR olmak üzere toplam 2 milyon araca hizmet veriliyor. Toplam 24 adet peron bulunan sınır kapısında 2 adet X-Ray tarama cihazı, 3 bin 500 metrekarelik ticari ve 6 bin metrekarelik idari bina bulunuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: SABAH
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...