“Baldan katma değerli ürün elde etmek için arıcılar bilinçlenmeli”

Düzenleyen:
“Baldan katma değerli ürün elde etmek için arıcılar bilinçlenmeli”

Ekonomi Haberleri

Türkiye’den ve yurtdışından markaları, dünyaca ünlü şefleri ve uluslararası gurme medyasını bir araya getiren Gastro Entertainment Istanbul, CarrefourSA ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Birçok gıda markasının stand açtığı etkinliğe özel harman ürünleri ile katılan Anavarza Bal’ın Genel Müdürü Can Sezen “Arı Varsa Hayat Var “başlıklı konuşmada yer alarak arıların ekosistemdeki önemini bir kez daha vurguladı.

Ziyaretçilerine etkinlik kapsamında lezzetli 2 gün sunan Gastro Entertainment Istanbul, Volkswagen Arena’da 16 – 17 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Türkiye'nin geleneksel tatları, coğrafi işaretli olma adayı tatları ve sürdürülebilir hayvancılık gibi konulara değinilen etkinlikte sektörün önde gelen isimleri de seminerler verdi. Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen; Prof.Dr. Muhsin Doğaroğlu ve CarrefourSA Gıda Direktörü Ayşin Işıkgece ile birlikte “Arı Varsa Hayat Var “başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Ekosistemin en büyük yapı taşlarından bir tanesi “arı”

Bugün tükettiğimiz ürünler ancak tozlaşma sayesinde ortaya çıkabilirken; arılar taze ürünlerin 3’te birinin tozlaşma yöntemi ile elde edilmesini sağlıyor. Arı neslinin tükenmesinden 4 yıl sonra hayatın duracağını belirten Can Sezen; sadece sektördeki insanlar olarak değil toplum olarak arıya sahip çıkmamızın son derece önemli olduğunu Gastro Entertainment Istanbul ziyaretçilerine anlattı.
Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen ‘’Balın hikayesi bir bütündür. Arı, arıcı ve bal… Bu kavramları ayrı düşünmek mümkün değil. Biz de kendi mottomuzda arıyı sır, arıcıyı sabır, balı ve arı ürünlerini de armağan olarak nitelendiriyoruz. Arılar olmasaydı bugün bu etkinlikte stantlara koyabileceğimiz, tadına bakabileceğimiz ürünler de olmayacaktı. Dünyada da şu anda kıtlık konuşulurken arıların bitmesi demek açlığın başlaması anlamına geliyor. Ekosistemin içerisindeki en büyük yapı taşlarından bir tanesi olan arılara sahip çıkmak dünyanın geleceği için üzerinde önemle durulması gereken bir sorumluluktur” değerlendirmesinde bulundu.

“Baldan katma değerli ürün elde etmek için arıcılar bilinçlenmeli”

“Türkiye’de 8 milyona yakın arı kolonisi bulunuyor”

Arıya ve arıcıya verdiği önemini birçok kurumsal çalışmasına yansıtan Anavarza Bal’ın Genel Müdürü Can Sezen; dünyanın ikinci büyük arıcılığına Türkiye’nin sahip olduğunu belirtti. Sezen sözlerine şöyle devam etti: “8 milyona yakın arı kolonimiz bulunuyor. Coğrafyamıza da baktığımızda çok şanslıyız fakat arıcılıkla ilgili uygulamada önemli eksikliklerimiz var. Arıcılık yapılırken arı popülasyonunu koruyacak ve artıracak yöntemlerin arıcılara doğru aktarılması gerekiyor. Bugün Türkiye’de yaklaşık 500 farklı ballı endemik bitki bulunurken; aynı çeşitliliği bal sektörüne yansıtamıyoruz. Arıcıların doğru eğitimlerle bilinçlendirilmesiyle baldan katma değerli ürünler de sağlamak mümkün olacaktır.”

Anavarza Bal Hakkında: 

1979 yılında Süleyman Sezen'in Adana’nın Kozan ilçesinde kurduğu Sezen Gıda Ltd. Şti. 1995 yılında Anavarza Bal markasıyla bal sektörüne giriş yaptı. Marka, ismini bölgenin sembolü Anavarza Antik Kenti'nden alıyor. Bölgenin en gelişmiş üretim tesisine sahip olan Anavarza Bal, Kozan'ın kalkınmasına önemli katkı sağlıyor. Aralıksız yapılan AR-GE çalışmaları ve üniversite iş birlikleri Anavarza Bal'ı sektörde yeniliklerin öncüsü olan bir marka haline getiriyor. Amerika'da ve Avrupa'da yıllardır tüketilen Krem Bal'ın ve Toz Bal’ın bundan böyle Türkiye'de de üretilmesi, bu çalışmaların kıymetli sonuçlarından biri. Ayrıca seçkin gıda markalarına verilen "BRC Global Standart - Grand: A" gibi sertifikalar, titiz çalışmaların bir başka getirisi. Anavarza Bal, minik kanatlarında evrenin ‘‘sır’’larını taşıyan arıyı, ‘‘sabır’’la ve mükemmel zamanlamayla balı ortaya koyan arıcıyı, sırrın sabırla buluştuğu yerde doğanın ‘‘armağan’’ı olan balın sofralara lezzet katması için çalışıyor. 2017 yılında çalışmalarını bağımsız bir kuruluş olan ITQI tarafından Üstün Lezzet Ödülü ile taçlandıran marka, binlerce arının kilometrelerce yol kat ederek ürettiği balın tek damlasını ziyan etmeden, hak ettiği değeri bulmasına yardımcı oluyor. Anavarza Bal; Süleyman Sezen'in açtığı yoldan, yine kendisinin önderliğinde, Can Sezen'in yönetiminde en iyi bildiği işi yapmaya devam ediyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...