Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)

Düzenleyen:
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)

Ekonomi Haberleri

Taşeron işçilerin kadro başvuruları bugün başladı. Kafalarda bir çok soru işareti var, taşeron işçinin kadro başvuruları ne kadar sürecek, taşerona kadro sınavında ne sorulacak, taşeronun kıdem tazminatı ne olacak? gibi. Taşeron işçiler bu soruların cevabı ve merak ettiğiniz her şey bu haberde derlendi.

Kamu kuruluşlarında ‘taşeron’ sıfatıyla çalışan işçilerin sürekli kadroya geçiş için başvurusu bugün başladı peki ne kadar devam edecek. Taşeron işçinin kadro başvuruları 11 Ocak tarihine kadar devam edecek. Sınav ve itirazlar sonucunda kesinleşen listedeki işçiler 2 Nisan 2018’de kadroya geçecek. Sınav konusu bir çok işçinin kafasını kurcaladı, peki sınavda taşeron işçiye ne sorulacak? Taşeronun kadroya geçişi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi siz değerli okuyucularımız için bu haberde derledik. Kadroya geçme şartlarını taşıyan taşeron işçiler için başvuru süreci bugün başladı. Peki taşeron işçinin kıdem tazmiantı ne olacak? Taşerona kadro uygulaması bugün, kadroya geçme şartlarını karşılayan taşeron işçiler için başvurularıyla resmen başladı. Peki taşerona kadro süreci nasıl ilerleyecek? İşte taşeron işçilere kadro uygulamasında son gelişmeler. Resmî Gazete’de yayınlanan 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23 ve 24’üncü maddelerine göre, başvuru tarihi 11 Ocak’ta sona erecek. Başvurunun ardından süreç, tespit komisyonu incelemesi ve hak saliplerinin ilanı, ilana itirazlar, itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanı şeklinde devam edecek. Hak sahipleri 2 Nisan 2018 tarihini geçmeden topluca işçi kadrolarına geçirilecek. Kapsama, 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışanlar dahil ediliyor. 
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
Başvuru yapanların, Devlet Memurları Kanunu’nda devlet memuru olma şartlarını karşılaması gerekiyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı almayanların başvurusu kabul edilecek ve bu kişilerin varsa çalışmalarına ilişkin dairelere açtığı davalardan feragat ettiğine dair yazılı beyanı istenecek. Şartları karşılayanlar başvurularını, yarın başlayıp 11 Ocak’ta zorunlu olarak sona erecek 10 günlük sürede çalıştıkları iş yerinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birimine ilgili formu eksiksiz doldurup, dilekçe de ekleyerek yapacak. İnceleme sonunda hak sahiplerinin ilanı 12 Oca-20 Şubat arası, ilana itirazlar 21-23 Şubat, itirazların incelenmesi ve kesin liste ilanı 24 Şubat-2 Mart, sınavın gerçekleştirilmesi 3-22 Mart, sınav kurulu itirazı 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanı 27-31 Mart tarihlerinde yapılacak.
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
Sorular işle ilgili olacak

Yapılacak sınavın yeri, gün ve saatine ilişkin bilgiler ilgili dairenin internet sayfasında ilan edilecek. Sınav soruları çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilecek. Yazılı sınav, 100 puan üzerinden değerlendirilip tutanağa geçirilecek. Başarı için en az 50 puan alma şartı aranacak. Sözlü ve/veya uygulamalı sınavda adaylar “başarılı” ya da “başarısız” olarak tutanağa geçirilecek. Sınav sonucu internet adresinde ilan edilecek ve bu tebligat yerine geçecek. Sorular iştigal konusunda yetkili sınav kurulu tarafından hazırlanacak.
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
Yanlış beyan işten edecek

Tüm aşamaları geçtikten sonra sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerin istihdam süresi hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihini geçemeyecek. Sürekli işçi kadrosuna geçenlerin herhangi bir şekilde yanıltıcı bilgi ve belge verdiği tespit edilirse, herhangi bir tazminat ödenmeksizin istihdamlarına son verilecek, yapılan ödemeler de genel hükümlere göre tahsil edilecek.
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)

Taşeron işçilere "çağrı merkezi" kolaylığı
Hak-İş Konfederasyonunca, kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinde, işçilerin aklına takılan soruları cevaplandırmak amacıyla çağrı merkezi kuruldu. Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, çağrı merkezinin Genel Başkan Mahmut Arslan'ın talimatıyla kurulduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Çağrı merkezinde hukukçulardan oluşan uzman ekibimiz, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen düzenlemelerle ilgili işçilerin sorularını yanıtlayıp, olası bilgi kirliliğine engel olmaya çalışıyor. Uygulama kapsamında hukukçularımız, hafta içi 08.30-24.00 saatleri arasında 0 312 417 80 02 ve 0 312 418 48 72 numaralı telefonlardan çalışanların sorularını yanıtlayarak doğru bilgileri paylaşıyor."

"Arzumuz KİT'lerdeki taşeron işçilerin de kadroya sahip olması"
Açıklamada, Hak-İş Genel Başkanı Arslan'ın konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Çağrı merkezine yoğun bir ilgi olduğunu belirten Arslan, "Devletin kamu hizmetlerini artık kamu çalışanlarıyla yapacağını bildirmesi küresel kapitalizme karşı büyük bir meydan okumadır. Biz bu çalışmayı büyük bir reform olarak görüyoruz. Büyük fotoğrafı kaçırmamak gerekiyor. Büyük fotoğrafın içerisinde bazı eksiklikler var. Bizim arzu ettiğimiz şey KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin de bu kadrolara sahip olmasıdır. Hak-İş olarak bütün taşeronlar için yola çıktık. Bütün taşeronların sorunlarını çözmek için mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.


Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
Taşeron işçilerin kadro başvurularında uzun kuyruklar oluşturdu 
Bilecik Belediyesi'ne çalışan işçiler evrakını ilgili personele teslim etmeye başlarken başvurular sırasında uzun kuyruklar oluşturdu. 
Yeni yılda kadroya geçmek için günler öncesinden evrakını hazırlayan taşeron işçiler, gerekli evrakı ve doldurdukları formları ilgili birimlere sunarak müracaatlarını yapmaya başladı. Kadroya geçişlerin yapılacağı bazı kurumlarda mesainin ilk saatlerinden itibaren yoğunluk oluştuğu görüldü. Başvurusunu tamamlayan taşeron işçileri kadroya alınacakları için mutlu olduğunu söyleyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a bu hakkın kendilerine tanıdıkları kadro hakkı için teşekkür ettiler.
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
"Biz bunun şehirlerimize, kurumlarımıza ve ülkemize katkı sağlayacağına inanıyoruz"

İşçileri başvuruları sırasında ziyaret eden Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, kendilerini tek, tek tebrik ederek, "Uzun zamandır gündemde olan ve işçi kardeşlerimizin beklediği bir çalışma olan taşeron işçilerimize devlet güvencesi olacak kadro çalışması neticelendi. Ben öncelikle gerçekten çalışma barışı açısından bu düzenlemenin gerçekleştirilmesinde emeği olan Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ile hükümetimizin ilgili organlarındaki büyüklerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. 696 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile şehrimizin ve ülkemizin imarı ve ihyası noktasında gayret gösteren işçi kardeşlerimiz yine aynı gönüllülük esasında çalışacaklar. Bununla birlikte arkadaşlarımızın statü ve diğer şartları belediyemiz ve devletimizin güvencesi altına alınmıştır. Biz bunun şehirlerimize, kurumlarımıza ve ülkemize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bugün de Bilecik Belediyesi olarak çok değerli İŞKUR Müdürümüz ve Çalışma Sosyal Güvenlik İl Müdürümüz ile birlikte müracaatlarını aldık ve mutluluklarına ortak olduk. İnşallah ilgili birimlerimiz gerekli prosedürleri kısa zamanda tamamlayarak, bu kardeşlerimize yönelik düzenlemeyi tamamlamış olacaklar. Onlarla birlikte güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda bizlerin ve çalışma arkadaşlarımızın sorumluluğunun daha da arttığının farkındayız. Çünkü devletimiz ve hükümet büyüklerimiz, bizlere bu anlamda önem verdiler ve böyle bir düzenlemeyi gerçekleştirdiler. Bizler de şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimiz ve ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Taşeron işçilerin başvuruları alan Bilecik Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü Görevlisi Erkut Sever ise; Bilecik Belediyesi olarak müracaatta bulunan işçilerin başvuru belgelerini aldıklarını ve kısa sürede gerekli işlemlerin bitirilerek, sonuçlanacağını kaydetti.
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
Çalışma Bakanı'ndan taşeron açıklaması 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan taşeron işçileri ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yüz binlerce işçinin kafasını kurcalayan bir takım sorular vardı, bakan hepsini cevapladı. Peki Taşeronun kıdem tazminatı ne olacak, taşeron işçiye sınavda ne sorulacak, taşerondan kadroya geçişte son başvuru tarihi ne? İşte kafanızı kurcalayan soruların cevapları...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yüz binlece işçiyi ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Taşeron işçilere kadro düzenlemesine yönelik konuşan Sarıeroğlu şunları söyledi: "Uzun zamandır beklenen düzenleme olması nedeniyle tarihi bir çalışmayla geçen yılı tamamladık. 24 Aralık'ta KHK çıktı. Dün itibariyle emekçi kardeşlerimiz başvurularını vermeye başladı. Çalışmamızı dört aşamada gerçekleştirdik. Taşeron tanımı içinde kamuda kim varsa hepsini dahil etmiş durumdayız. Süre kısıtı koymadan tüm personel alımına dayalı hizmet alımı ihaleleri kapsam içinde. 450 bin kişiyi sürekli işçi kadrosuna alıyoruz. İkinci aşamada belediye, il özel idareleri, belediye şirketlerinde çalışan kardeşlerimizle ilgili. Buradaki rakam da 450 bin. Bu işi gölgelemek adına algı çalışmaları, bilgi kirlilikleri, çalışanların haklarında geriye gidiş varmış gibi gösterilmesi çalışmanın büyüklüğüne gölge düşüremeyecek. Toplamda 1 milyon 20 bin kişi. 4C statüsünü de kaldırıyoruz. En ufak bir aksaklık olmaması için bütün birimlerimizle çalışma içindeyiz." 

"İşçilerimizin lehine bir bakış açısı ortaya koyduk" diyen Sarıeroğlu şöyle devam etti: "Haberlerde bir gazetemiz üç kefil şartı diyor. Güvenlik soruşturması arzusuyla olsun diye imza alıyoruz. Şu anda bakanlığın bir sayfası var. Bütün belgeler orada yayınlanmış durumda. Kefil istenmiyor. Kıdem tazminatları yanıyor gibi ifadeler var. Kıdem tazminatı iş kanununda düzenlenmiş bir husus. Biz bu yüzden KHK'da yer vermedik. Son çalıştıkları işyerlerindeki kıdemleri geçecek. Geçmişteki en son çalıştıkları idaredeki süreleri geçiş olduktan sonra dahil edilecek. Kıdem tazminatı hakları saklıdır. Yıllık ücretli izin konusunda kazanılmış haklar saklıdır." 

Bakan Sarıeroğlu, düzenlemelerde çalışanların rızasını gözettiklerini belirtti.

"SINAVDA MESLEK VE EĞİTİME GÖRE SORULACAK"
Taşeranlara yapılacak sınavla ilgili konuşan Çalışma Bakanı "Yazılı, sözlü, mülakat yapılacakmış gibi bir algı çalışması var. Ya sözlü olacak, ya yazılı olacak, ya da mülakat şeklinde. Yazılı olursa 50 puan belirlendi geçmek için. Test odaklı çok sorulu bir sınav sistemi planlamıyoruz. Hem meslek, hem de eğitim durumlarına göre de sorulacak. Okur yazar değilse belki sözlü yapılacak. Artık kamuda da belediyelerde de personel alımına dayalı hizmet ihalesi yok" dedi. 




Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
TAŞERONA KADRO İÇİN İLK BAŞVURULAR GAZİOSMANPAŞA'DA YAPILDI
Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde çalışan 2 bin 500 taşeron işçinin, kadroya geçişi için müracaatlar başladı. İlk başvuruyu Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta aldı. 696 sayılı KHK ile getirilen haklar kapsamında yüzbinlerce taşeron işçi, kadroya geçiyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde çalışan 2 bin 500 işçi için resmi süreç başlatıldı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, kadroya geçiş için ilk müracaatları kabul etti. Yıllarca taşeron olarak çalışan işçiler ise büyük sevinç yaşadı. SGK Kaydı, adli sicil raporu, sabıka kaydı, fotoğraf, ve diploma örneği ile başvuruları kabul edilen işçiler, daha sonra yazılı ve sözlü sınava tabii tutulacak. Sınavda başarılı olanlar ise, güvenlik soruşturmasının ardından kadrolu olarak çalışmaya devam edecek. 

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

"İşini seven çalışan, çalışmak isteyen bu sınavlarını rahatlıkla geçer” 

Kadro başvurusunu aldığı işçilerin sevincini paylaşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta,”Hem taşeronlar, hem ülkemiz hem de kurumlarımız açısından faydalı olacağını, daha sistemli bir çalışma yapılacağını düşünüyorum. Biz bünyemizde çalışan arkadaşlarımızla taşeron iş veren şeklinde değil, birlikte iş yapan anlayışla bu işi yürütüyorduk. Bu sistemle bunun daha rahat olacağını, verimli olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan müracaatları yapan arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Biz müracaat eden tüm işçi kardeşlerimizin müracaatlarını alıyoruz. Bir çok vatandaşımız yazılıya takılıyor. Bunu Cumhurbaşkanımız da defaatle zor bir sınav olmadığını söyledi. İşini seven çalışan , çalışmak isteyen bu sınavlarını rahatlıkla geçer” dedi. 
Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)
Gaziosmanpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde görevli Mehmet Kıran duyduğu sevinci anlattı. Kıran,"SGK kağıdı, sicil dokümanı, sabıka kaydı, beş adet fotoğraf, diploma örneği isteniyor. Bizim açımızdan çok güzel bir olay. Güzel bir duygu yaşıyoruz şuanda. Devletimizden Allah razı olsun, bizi taşerondan kurtardı, çok mutluyuz” diye konuştu. 

11 yıldır Temizlik İşleri Müdürlüğünde çalıştığını söyleyen Nevzat Yılmaz ise,” Sevinçliyiz, mutluyuz . Aldık müjdeli haberi. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan Allah razı olsun. Fazla bir evrak istenmedi. Şartlarımız daha iyi olacak. Teşekkür ediyorum emeği geçenlere” ifadelerini kullandı. 

Başvurular 11 Ocak Perşembe günü mesai bitimine kadar devam edecek. 

Taşeron işçiye kadro sınavında ne sorulacak? (Taşeron Kadro Başvuruları Son Gün Ne Zaman Bitecek)

TAŞERONA KADRO SINAVINDA NELER SORULACAK?
Tespit komisyonu en az üç kişiden oluşacak, iki yedek üyesi olacak. Komisyon, üye tam sayısıyla toplanacak ve oy çokluğu ile karar alacak. Üyeler kendilerinin, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının veya evlatlıklarının bu kapsamdaki başvurularında görev alamayacak. Komisyonun çalışmaları için aralarında idarelerin yetkili Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) kullanıcılarının da bulunduğu yeterli sayıda personel görevlendirilecek.

Yapılacak sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilecek. Sınav soruları çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilecek. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilip, tutanağa geçirilecek. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan almak şartı aranacak. Sözlü ve/veya uygulamalı sınavda adaylar "başarılı" ya da "başarısız" olarak tutanağa geçirilecek. Sınavın yazılı ve sözlü sınav şeklinde yapılması halinde, adayın sürekli işçi kadrosuna geçirilebilmesi için yazılı sınavdan en az 50 puan alması, sözlü sınavda da başarılı bulunması şart olacak. Sınavda başarılı ve başarısız olanlar sınav kurulu tarafından kurumun resmi internet adresinde ilan edilecek. İlan tebligat yerine geçecek, ilgililere ayrıca tebligat yapılmayacak. Sınavlarda sorulacak sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak sınav kurulu tarafından hazırlanacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...