AGİ 2018'de ne kadar oldu? Asgari ücret ne kadar? (AGİ hesaplama)

Düzenleyen:
AGİ 2018'de ne kadar oldu? Asgari ücret ne kadar? (AGİ hesaplama)

Ekonomi Haberleri

2018 Asgari Geçim İndirimi (AGİ) rakamı belli oldu. AGİ, 2018 yılında düşük 152,21 TL, en yüksek 258,76 TL oldu. Milyonlar vatandaş asgari geçim indirimi hesaplamasını sağlıklı yapmak için AGİ nasıl hesaplanır, AGİ ne kadar oldu, AGİ tablosu, AGİ hesaplama gibi soruları aramaya başladı. İşte AGİ nedir sorusunun cevabı ve en detaylı AGİ hesaplama tablosu...

2018 AGİ (Asgari Geçim İndirimi) rakamları belirlendi. AGİ hesaplama tablosu ve tüm AGİ detaylarını sizler için haberimizde derledik. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) her yıl asgari ücretin brütü üzerinden belirleniyor. AGİ tutarı çalışanın evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor.

AGİ 2018 NE KADAR?
AGİ 2018’de en düşük 152,21 TL, en yüksek 258,76 TL oldu.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanan asgari geçim indirimi şöyle olmuştur: 

AGİ HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

ÇALIŞANLARI AGİ 2018 ÖDEMELERİ

AGİ 2018'de ne kadar oldu? Asgari ücret ne kadar? (AGİ hesaplama)

2018 YILI ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NASIL HESAPLANIR?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır. Bu oranların toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır.

KİMLER AGİ'DEN YARARLANABİLİR?

Ücreti, gerçek usulde vergilendirilen herkes asgari geçim indiriminden faydalanabilir. Yani Gelir Vergisi Kanununda yer alan 61. maddesindeki ücretleri alanlar, bu indirimden faydalanabilir.

KİMLER AGİ'DEN YARARLANAMAZ?

Ücretleri diğer ücretler kapsamında vergilendirilenler bu indirimden yararlanamazlar.

AGİ MAAŞA DAHİL Mİ?

1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenmesi gerekiyor.

AGİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

AGİ’yi ödemeyen işveren İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na uymadığı için suç işlemiş sayılır. Bu durumda Maliye Bakanlığı re’sen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir.

İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir.

AGİ NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...