Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Patronlardan Katar’a 3 milyar dolarlık çıkarma

Patronlardan Katar’a 3 milyar dolarlık çıkarma

Ekonomi Haberleri

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan “Katar’ın medikal, inşaat ve gıda başta olmak üzere 5 milyar dolara yakın ithalatı var. Biz buradan en az 2-3 milyar dolarlık pay almak istiyoruz” dedi.

Körfez bölgesinin Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmesi, Türkiye’nin söz konusu ülke ile ekonomi, finans ve enerji alanındaki iş birliklerinin artmasını sağladı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Katar’ın medikal, inşaat ve gıda başta olmak üzere 5 milyar dolara yakın ithalatı olduğunu belirterek “Biz buradan en az 2-3 milyar dolar pay almak istiyoruz” dedi. Kaan, yaptığı açıklamada, MÜSİAD’ın ana partnerliğini üstlendiği 2. Expo Turkey by Qatar’ın, 17-19 Ocak’ta Katar’ın başkenti Doha’da düzenleneceğini anımsattı. Fuarı Türkiye’nin köklü birlikteliğinin bulunduğu Katar’la daha güçlü bağlar kurmak için düzenlediklerini dile getiren Kaan, Expo Turkey by Qatar Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması açısından da büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

TİCARETE GÜÇLÜ YANSIDI
Kaan “İnşaat, mobilya, gıda ve enerji gibi alanlarda faaliyet gösteren 150’ye yakın üyemizle Katar’da güzel bir fuar gerçekleştireceğiz. Fuarımıza Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki de katılacak. Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da katılacağı güzel bir açılışla fuarımızı gerçekleştireceğiz. Katar’a son dönemde uygulanan ambargoda, Türkiye’nin güçlü bir şekilde sahaya inmesi neticesinde, Katar’a ihracatımız artmış durumda. Ama bizim ileriye dönük olarak yaklaşık 5 milyar dolar gibi bir rakama çıkma hedefimiz var” değerlendirmesinde bulundu.  

İHRACAT YÜZDE 84 ARTTI
Türkiye ile Katar arasında dış ticaret hacminin son 10 yılda 25 milyon dolardan 700 milyon dolara yükseldiğini bildiren Kaan, 2016 yılında Türkiye’nin Katar’a toplam ihracatının 421 milyon dolar olduğunu, bu rakamın ambargodan itibaren yüzde 84 artış göstererek yalnızca üç ay içerisinde 165 milyon dolara ulaştığını, 2018’de bu rakamın 4 katına çıkmasının beklendiğini kaydetti. Abdurrahman Kaan, Katar’ın Türk müteahhitlerin en çok proje üstlendiği yedinci ülke olduğunu belirterek, Türk firmaların Katar’da bugüne kadar 14,2 milyar dolar değerinde 128 proje taahhüt işi tamamladıklarını ve Katar’ın 2022 bütçesinden şimdiye kadar yaklaşık 7,5 milyar dolarlık pay aldıklarını söyledi. Kaan, bu tür fuarlarla birlikte Türk sanayicisinin Katar’a ilgisini biraz daha artırmayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye’nin ihracatını, 500 milyar dolarlık hedefine 5 yıl içinde çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...