Çanakkale Köprüsü’ne 10 ülkeden 2,2 milyar avro

Çanakkale Köprüsü’ne 10 ülkeden 2,2 milyar avro

Ekonomi Haberleri

Çanakkale’de temeli geçen yıl 18 Mart’ta atılan ANAKKALE’de temeli geçen yıl 18 Mart’ta atılan ve tamamlandığında ‘Dünyanın en uzun asma köprüsü’ olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için 10 ülkeden 24 banka ve finans kuruluşunun oluşturduğu konsorsiyum, 2 milyar 265 milyon avro finansman sağladı.

5 yılı geri ödemesiz 15 yıl vadeli krediye katkı veren banka ve finans kuruluşları, Güney Kore, Almanya, Gransa, İtalya, BAE, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye’den. Kredinin yüzde 70’i yabancı, geri kalanı Türk bankalarından sağlandı. Köprünün inşaatı dün insansız hava aracıyla havadan görüntülendi. Gelibolu Sütlüce mevkisinde köprü ayaklarının inşasında yer alan kuru havuzun da yer aldığı görüntülerde, yarın yapılacak olan ve fore kazıklarının temel atma töreni için gerçekleştirilen hazırlıklar da dikkat çekti. Söz konusu tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak.
1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığında, ayakları arasındaki 2 bin 23 metre açıklıkla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. 10 milyar avroya mal olacak köprü ve otoyolların açılışı 2023’te gerçekleşecek. Kara ve deniz sondaj çalışmaları ile kuru havuz inşası tamamlanan köprü, Türk bayrağının renkerine boyanacak. Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde tasarlandı. Denizdeki çalışmalar ise yarın kazık çakma töreni ile başlamış olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...