HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dolar yükseldi, dağıtıcı serbest aboneye kapıyı gösterdi

Düzenleyen: /
Dolar yükseldi, dağıtıcı serbest aboneye kapıyı gösterdi
Elektirik, Abone, Haber

EKONOMİ Haberleri

Özel dağıtım firmaları, kur artışına rağmen, EPDK tarifesinin artık kendilerini kurtarmadığını ileri sürerek, ucuz elektrik arayan serbest tüketiciye kapılarını kapattı. Sonbahara doğru fiyatların yükselmesi ve bu imkânın yeniden tüketiciye açılması bekleniyor.

Cabir Turğut

Elektrikte serbest tüketici abonesi son 5 ayda yüzde 50’den fazla azalarak 4,7 milyondan 2,2 milyona geriledi. Sanayi abonelerindeki düşüş ise yüzde 93’ler seviyesinde. Peki, aslında artması gereken ve ucuza elektrik tüketiminin anahtarı olarak görülen “serbest tüketici” rakamlarında son 5 ayda neden ciddi bir düşüş yaşandı? Döviz kurundaki artış, yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizmasındaki YEKDEM maliyetini ciddi şekilde etkiledi. Bu durumda elektriğin maliyetine yansıdı. Diğer taraftan elektriğin maliyeti son iki yıldır sürekli artarken, tarifeler buna paralel oranda düzenlenmedi. 

YÜZDE 15 ZAM GELEBİLİR

Şayet böyle bir adım atılırsa, elektrik fiyatlarının sonbahar aylarına doğru yaklaşık yüzde 15 artması gündeme gelecek. Gazetemize açıklamalarda bulunan Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, serbest tüketici sayısının tekrar artan bir grafiğe dönüşmesinin tarifelerin piyasa gerçekleriyle örtüşmesine ve son kaynak limitinin düşmesine bağlı olduğunu kaydetti. 

TEDARİKÇİ ZARAR EDİYOR

Kur artışına rağmen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayınlamış olduğu tarifelerin düşük seviyede bulunmasının tedarikçilere zarar ettirdiğine dikkati çeken Karayurt “Dolayısıyla enerji dağıtım şirketleri, porföylerini boşaltıyorlar. Burada aslında abone tercih etmiyor değil aksine serbest tüketici olmak istiyor. Ancak, enerji şirketleri satamıyorlar çünkü maliyetler şu anki tarifelerden daha yüksek. Şimdi bundan mütevellit porföylerindeki aboneleri çıkarıyorlar” dedi. 

''SON KAYNAK LİMİTİ DÜŞÜRÜLMELİ''

EPDK’nın ulusal tarifeyi piyasa gerçeklerine uygun hâle getirmesi gerektiğinin altını çizen Uğur Karayurt “Son kaynak tarifesinin taban limiti yıllık 50 milyon kilowattsaat. Tüketim olarak iyi ancak sadece çok büyük aboneleri ilgilendiriyor. Piyasa gerçek maliyetini yansıtan son kaynak limitinin 10 milyon kilovattsaate çekilmesi lazım ki daha geniş bir kitleyi kapsayabilsin” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...