HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dolar 4,90'ı zorlayınca flaş çıkışlar ardı ardına geldi! İşte altın ve euro ile ilgili gelişmeler...

Düzenleyen: /
Dolar 4,90'ı zorlayınca flaş çıkışlar ardı ardına geldi! İşte altın ve euro ile ilgili gelişmeler...
Dolar, Flaş Dolar Açıklaması, Chp, Muharrem İnce, Ohal, Mehmet Şimşek, Murat Çetinkaya, Haber

EKONOMİ Haberleri

Dolar bugün itibarıyla 4,90 seviyelerine ulaştı. CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı İnce, Erzincan'da yaptığı konuşmasında, Merkez Bankası'nın bağımsız politikasına müdahale edilmemesi gerektiğini belirterek, ''Doları durduramazlarsa hep birlikte batacağız'' dedi. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ''OHAL'in kaldırılması için toplanalım'' çağrısı yaparak, OHAL kalkarsa dolar düzelir çıkışında bulundu. Ekonomi Bakanı Zeybekci ise katıldığı canlı yayın programında yetkisi olan kurumların kendi sorumluluklarını kullanmaları gerekliliğine vurgu yaptı. Her fırsatta Türkiye'ye karşı olan İngilizler ise faiz arttırımının yapılması gerektiğini açıkladı. Doların 4,90'ı görmesinin ardından Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, toplantı yaparak yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Uluslararası kredi derecelendirm kuruluşu S&P ise faizlerin arttırılması gerektiğini ilan etti. İşte dolar ile ilgili tüm gelişmeler...

Muharrem İnce'den 'dolar' yorumu

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Merkez Bankası'nın bağımsız politika uygulamasına müdahale etmeyin" dedi. Muharrem İnce, Erzincan'da halka hitaben yaptığı konuşmada, "Buraya gelmeden ekonomi kurmaylarımla toplantı yaptım. Doları durduramazlarsa hep birlikte batacağız." dedi.

İnce, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Erdoğan'a tarihi bir çağrı yapacağım. Döviz kurları artıyor, bu bize daha yüksek enflasyon ve faiz olarak geri dönecek. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için sayın Erdoğan size sesleniyorum, size çağrımdır. Size yanlış bilgi veren ekonomi danışmanlarınızı gözden geçirin, size yalan söyleyenleri yanınızdan uzaklaştırın. Merkez Bankası'nın bağımsız politika uygulamasına müdahale etmeyin. Acil olmayan kamu yatırımlarının erteleneceğini piyasalarla paylaşınız. Şu anda piyasalarda bu bir söylenti var, bunu ortadan kaldırınız. Kambiyo gibi uygulamaların TL'ye çevirileceğine dair çağ dışı yöntemlerin uygulanmayacağını piyasaya söyleyin" 

CHP'nin teklifi: OHAL kalksın, dolar düşer

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Lirası'nın değerinin serbest düşüşe geçtiğini, bir gecede dolar kurunun 10 kuruş yükseldiğini belirtti.

"OHAL'İN KALDIRILMASI İÇİN TOPLANALIM"

Öztrak, iktidar partisinin ortağı MHP'nin, TBMM'deki Grup Toplantısı'nda erken seçim çağrısı yaptığı günden bu yana Türk Lirası'ndaki değer kaybının yüzde 18'i aştığına işaret ederek, şu görüşlerini paylaştı: "Öncelikle TBMM, seçimlerden önce OHAL'in kaldırılması için acilen toplantıya çağırılmalıdır. Merkez Bankası'nın elindeki araçları kullanmakta bağımsız olacağı topluma yazılı olarak taahhüt edilmelidir. Bu tedbirlerin vakit kaybetmeden alınması gerekmektedir."

BAKAN ZEYBEKCİ: İLGİLİ KURUMLAR SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ 

Ekonomi Bakanı Zeybekci, NTV'nin ekonomi gündemine ilişkin sorularını cevapladı. Kurdaki hareketle ilgili konuşan Zeybekci, "Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum" dedi.

Dövizdeki hareketlilikle ilgili konuşan Zeybekci şunları söyledi: "Türkiye'nin reel sektörü, makroekonomik performansına bakınca büyüme rakamları yüzde 7,4. İhracatımızı 12 aylık periyotta yüzde 12 artırmak. 2017'deki yatırım teşvik belgesi tutarında yüzde 80 artış. 2018 başı itibariyle ilk çeyrekte büyüme performansımız. Yüzde 30 civarındaki turizm gelirleri artışı. Bu bir alın teri, bir emek. Türk ekonomisinin bir performansı. Kapasite kullanım oranlarının, sanayi üretim endeksinin büyümesi. 2017'de bütçe açığı performansı yüzde 1,5 seviyesinde. Bu övülmesi gereken bir performans. Mükellefiyetlerimizi yerine getirmekle ilgili sıkıntı yok. Siyasetteki söylemlerle ilgili spekülatif amaçlı sebepler olarak kullanılması da söz konusu olabilir.

"İLGİLİ KURUMLAR GECİKTİRMEDEN SORUMLULUK ALMALI"

Türk lirasının değer kaybını bir reel makroekonomik nedene bağlamak mümkün değil. Bu yüzden spekülatif diyoruz. Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk sanayisine, büyümesine makroekonomik performanslara faydası olmadığına inanıyorum. Dövizdeki artışın maliyetini Türk reel sektörüne ödetmemek lazım. İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'ı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı. Spekülatif değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz lazım.

"KALICI HASAR OLUŞMADI"

Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi."

Seçim beyannameleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Zeybekci, "Bizim 15 yıllık bir performansımız var. Artık TÜrkiye'nin başkalarının tabi olduğu edilgen bir ekonomi değil, etken kendi dinamiklerini kontrol edebilen bir ülke noktasına geçmekle ilgili, milli geliri 20 bin dolarlara çıkaracak yol haritasını açıklıyoruz. Onların anladığı ekonomi şu, olmayacak şeyleri vadetmek. AK Parti hükümetleri Türk siyasi tarihinin gördüğü en sosyal devlet anlayışına sahip olan iktidarlardır" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 7,5'e yakın büyümesini beklediklerini belirtti.

"ENFLASYON BİR-İKİ ÇEYREK TEK HANEYE İNMEZ"

Enflasyonla ilgili değerlendirme yapan Zeybekci, "Para politikalarıyla ilgili uygulamada hızlı bir şekilde gereğinin yapılacağına inanıyorum. Bu yapılırsa enflasyonla ilgili büyük bir değişiklik olmaz diye düşünüyorum. Maalesef yakın bir iki çeyrek içinde tek haneli rakamı pek olası görmüyorum." dedi.

İhracatta 162,5 milyar doların mayıs sonunda geçileceğini belirten Zeybekci, "Dün itibariyle 15 milyar dolara yakın rakamla mayıs ayını kapatacağız" diye konuştu.

Zeybekci, ABD-İran ilişkilerinin dünya ticaretine etkisiyle ilgili olarak, "Bu kararı bölge ticareti anlamında olumlu bulmuyorum. ABD burada yalnız kaldı. İran bizim için kardeş ülke, komşu ülke. Ticaret hacmimiz de son derece yüksek. İran'la ticaretimizi yapmaya devam edeceğiz. Kısıtlanan alanlarla ilgili dikkatimizi maksimum seviyede tutacağız" dedi.

Milletvekili aday listelerinde olmamasına ilişkin soruyu yanıtlayan Zeybekci, "Beş bakanın olmamasını ve beşin de ekonomi civarında olması değişik şekilde yorumlanıyor. Beşimizin de birbirinden haberi yok. 2004 yılında Cumhurbaşkanımız AK Parti'den Denizli'de adayı olacaksın talimatı oldu. Hayır demedik. 2011'e kadar belediye başkanı olduk. Ardından milletvekili olduk. Daha sonra Cumhurbaşkanımızın takdiriyle Ekonomi Bakanı olduk. Ben nerede lazımsam bu can bu tende olduğu sürece bu millete hizmet edeceğiz. önümüzdeki dönemle ilgili takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır. Neye layık görürse biz ona başımız üzerine deriz diğer teferruatlarla uğraşmayız " dedi.

İngilizler faiz artırımı istedi

Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren İngiliz ekonomist; hükümetin politikasını değiştirmesini ve faizlerin artırılması gerektiğini söyledi.

24 Haziran'da yapılacak seçimlere 32 gün kala, Türkiye ekonomisi üzerine yapılan baskılar artmaya başladı. Piyasadaki spekülasyonlarla dolar ve euroda üst üste rekorlar kırıldı. Amerika ve Avrupa üzerinden yapılan sıcak para operasyonlarına karşı Merkez Bankası'nın yapacağı hamleler merakla bekleniyor.

AMAÇ TÜRKİYE'Yİ DİZE GETİRMEK

Piyasada bu gelişmeler yaşanırken, İngilizler operasyonun asıl amacını da itiraf etti. Londra'dan Bloomberg canlı yayınına konuk olan İngiliz ekonomist Lee Hardman; Merkez Bankası'nın faizleri artırması gerektiğini söyledi.

POLİTİKALARI DEĞİŞTİRİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerini de hedef alan Hardman, hükümetin politikalarını yeniden ele alması gerektiğini belirtti.

Ekonomi yönetimi toplantı yaptı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı toplantıda son dönemde yaşanan gelişmeler ve alınacak tedbirler değerlendirildi.

DOLAR/EURO REKOR KIRIYOR

Dolar 4.90 lira ile, euroysa 5.73 lira ile yeni tarihi rekor düzeyleri gördü. Döviz piyasalarındaki spekülatif hareketlerle dolardaki artışın devam etmesi üzerine ekonomi yönetiminin sürpriz bir toplantı gerçekleştirdiği öğrenildi.

MB'NİN ADIMLARI

Pazartesi günü gerçekleştiği belirtilen toplantı hakkında ekonomi yetkilileri 'tedbirler kapsamında Merkez Bankası'nın adımları da dahil alınabilecek önlemlerin değerlendirildiğini' bildirdi.

Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da aralarında bulunduğu toplantıya ilişkin şunları söyledi:

ALINACAK TEDBİRLER DEĞERLENDİRİLDİ

"Ekonomi yönetimi son dönemdeki gelişmeleri değerlendirmek için önceki gün toplantı yaptı; alınabilecek tedbirler değerlendirildi. Tedbirler kapsamında Merkez Bankası'nın adımları da dahil alınabilecek önlemler değerlendirildi.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya da katıldı."

S&P Türkiye'nin faizleri artırmasını bekliyor

Döviz kurlarında yaşanan yükselişe ilişkin açıklama yapan S&P yetkilisi, Merkez Bankası'nın hamlesinin önemli olacağını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye ile ilgili yeni bir değerlendirmede bulundu.

FAİZLER ARTSIN İSTİYORLAR

Amerika merkezli kuruluş, Merkez Bankası'nın hamlesinin bu süreçte önemli olacağına dikkat çekerek faizlerin artırılmasını istedi.

KREDİ NOTU TEHDİDİ

S&P'deki kredi notlarından sorumlu en üst düzey analistlerden biri olan Frank Gill'e piyasa üzerindeki baskı azalmazsa S&P'nin Türkiye'nin durağan olan görünümünü tekrar gözden geçirip geçirmeyeceği sorulduğunda "imkan dahilinde" dedi.

S&P'nin Türkiye değerlendirmesinde öne çıkan başlıklar:

* Türkiye'nin mali durumunda bozulma, TL'nin düşüş üzerine bir hamle olmazsa oldukça hızlı olabilir" denirken

* Türkiye'nin sürdürülebilir tamponları ve mevcut ekonomik sıkıntılardan bir çıkış yolu var.

* Türkiye'de eğer bir şey yapılacaksa, bunlar Merkez Bankası'nın ne yapacağına bağlı olacak

* Türkiye'nin kredi notunda durağan görünümü, piyasa üzerinde baskı azalmazsa potansiyel olarak yeniden gözden geçirilebilir.

Bakan Albayrak: Kol kesme pahasına sakalımızı kesmeye çalışıyorlar

Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisi üzerindeki operasyonlara dikkat çekerek bu durumun 25 Haziran'dan sonra değişeceğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yeni dönemde AK Parti'den İstanbul 1. bölge 1. sıradan aday gösterildi. İstanbul Milletvekili olmaya hazırlanan Albayrak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuşulan konular arasında Türkiye'de doların yükselmesiyle başlayan ekonomi tartışmaları vardı.

25 HAZİRAN'DAN SONRA DURUM DEĞİŞECEK

Albayrak, Türkiye ekonomisine yapılmak istenen operasyonlara vurgu yaptı. Ve ekonomik gidişatın 25 Haziran'dan sonra değişeceğinin sinyallerini verdi. Albayrak: Kol kesme pahasına sakalımızı kesmeye çalışıyorlar

"ÇOK AÇIK BİR OPERASYON SÖZ KONUSU"

Albayrak'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle: "Türkiye ekonomisi çok sağlam ve güçlü temeller üzerine oturmuş durumda. Çok açık, net bir operasyon söz konusu.

"BİRİLERİ KOL KESME PAHASINA SAKAL KESMEYE ÇALIŞIYOR"

Birileri bakın kol kesme pahasına yani Türkiye’deki siyasi gündemi ekonomi üzerinden etkilemeye yönelik yurtdışı kaynaklı; Türkiye’nin sakalını kesmeye çalışıyorlar. Ben de diyorum ki 25 Haziran’dan sonra Türkiye’nin sakalları uzar ama o masada birilerinin kolu hep kalır, acı acı kapitalist sistemde o kola bakarak geçmişi hatırlarlar.

"BÖLGEYE RAĞMEN TÜRKİYE TURİZMDE REKORLAR KIRIYOR"

Ekonomik manadaki süreçler, dalgalanmalar, seçim dönemleri, kriz dönemleri pozitifte, negatifte etki edebilir. Önemli olan bunun iletişimidir, anlatılmasıdır. Bölgeye, tehdide, istikrarsızlığa rağmen Türkiye 2018 yılına turizmde tarihinin rekorlarını kırmasını beklediği bir yıl olarak giriyor.

Bütün bu çerçeveye bakarken bir de bakıyorsunuz birileri sıcak para operasyonu, sermaye piyasaları, borsa, dolar, tahvil piyasaları üzerinden ilginç bir şekilde siyaseten gündemin değiştiği çerçevede enteresan bir şekilde kur operasyonuna muhatap kalıyor."

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...