`Reel sektör için döviz belirsizliği tam tersine çevrildi`

Düzenleyen:
`Reel sektör için döviz belirsizliği tam tersine çevrildi`

EKONOMİ Haberleri

İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitlemesini memnuniyetle karşılarken, Merkez Bankası`nın ihracatçının önünü görmesi için son derece olumlu bir adım attığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Mayıs'tan önce kullanılan ve 31 Temmuz'a (dahil) kadar vadesi  dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin  vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4,2000, euro için 4,9000 ve İngiliz  sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak  tanıdı.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul  Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, reeskont kredilerinin Türkiye'nin  ihracatçısına verdiği en büyük destek olduğunu belirterek, "Merkez Bankası,  ihracat reeskont kredi ödemelerinde kur riskini üstlenerek, reel sektör için  döviz belirsizliğini tam tersine çevirdi." dedi.
 
Avdagiç, Merkez Bankası'nın ihracatçının önünü görmesi için son derece  olumlu bir adım attığını aktararak, "İhracatçımız örneğin dolar borcunu 4,2  TL'den sabitleyip kredi ödemelerinde rahatlarken, rekabetçi bir kurla dış pazarda  avantaj kazanacak. İhracatçımızın sipariş alıp, fiyat verirken cesareti daha da  artacak. Merkez Bankası iki mesajı bir seferde verdi; hem 'ihracatçının  arkasındayım' dedi hem de TL'yi koruma açısından cesur bir hamle yaptı."  ifadelerini kullandı.
 
"İHRACATÇIMIZIN ELİ BU KARAR İLE DAHA DA GÜÇLENMİŞ OLDU"
 
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali  Cesur, TCMB'nin reeskont kararının ihracatçının üzerindeki döviz baskısını  kaldıracağını belirterek, Merkez Bankası'nın aldığı bu kararın dövizdeki artışı  bir nebze olsun frenleyeceğini ve ihracatçıların elini güçlendireceğini söyledi.
 
Merkez Bankası'nın döviz kurlarıyla ilgili argümanlarını devreye  sokarak dövizdeki hareketliliği dizginlemeye çalıştığını kaydeden Cesur,  "Reeskont kararı da bu bağlamda atılmış bir adımdır. TL'ye sıkışmış olan  ihracatçıya üretim desteği sağlamak açısından verilen kredi, ihracat sonrası  döviz üzerinden alınıyordu. Bu karar ile Merkez Bankası döviz rezerv  kârlılığından vazgeçerek TL'ye dönmüş oldu. İhracatçının üzerindeki döviz  baskısını kaldırdığı gibi döviz kurundaki artışları da frenlemeye yönelik  bir  hamle yapmış oldu. İhracatçılarımız açısından çok güzel ve yerinde bir karar,  ihracatçımızın eli bu karar ile daha da güçlenmiş oldu." diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...