Sağlıkçıya 2.5 yıl erken emeklilik

Düzenleyen:
Sağlıkçıya 2.5 yıl erken emeklilik

EKONOMİ Haberleri

Resmi gazetede yayımlanan torba yasa ile sağlıkçıların uzun zamandır bekledikleri müjde de yürürlüğe girdi. Böylece sağlık çalışanları her yıl için 60 gün daha fazla çalışmış sayılacak.

Sosyal güvenlik mevzuatımızda bazı meslekler için erken emeklilik imkanları bulunmaktadır.Mesleğin türüne göre her yıl için 60 ya da 90 günlük çalışma süreleri primlere ekleniyor. Başka bir ifadeyle bu çalışanların işe başlangıç tarihleri bu süreler kadar geri çekiliyor. Dolayısıyla da erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Maden işlerinde çalışanlar, tehlikeli işlerde çalışanlar, gazeteciler gibi meslekler bunlardan bazıları. Son dönemde öğretmenler ve sağlık çalışanlarının da bu yıpranma hakkından yararlanması tartışılıyordu. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan torba yasa ile sağlık çalışanlarına da yıpranma hakkı verildi. Böylece sağlık çalışanları da erken emeklilik hakkına kavuştu.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK

Yasada insan sağlığına ilişkin işler başlığı altında doktor, hemşire, sağlık teknisyenleri, eczacılar gibi mesleklerde olanlar her yıl için 60 gün 6 yılda da 1 yıl yıpranma hakkına kavuştu. Yasanın verdiği bu hakkın detayları yönetmelikle belirlenecek. Ancak daha önceki uygulamalara bakıldığında yasanın nasıl işleyeceği de biliniyor. Böylece 3 Ağustos'tan itibaren yapılan tüm çalışmalar yıpranma kapsamına girmiş oldu. Burada akıllara gelen soru, önceki çalışmalar oluyor. Yönetmelikte aksi olur mu bilinmez ama geriye doğru çalışmaları kapsamayacağı görülüyor.

NASIL HESAPLANACAK

Düzenlemeye göre 10 yıl boyunca yani 3.600 gün çalışan bir sağlık görevlisi 600 gün yıpranma kazanacak.
10 yılı doldurmayanlar yıpranmadan yararlanamayacak.
Yıpranma süresi ise 5 yılla sınırlanıyor. Yani 30 yıllık hizmeti olan bir çalışan 5 yıllık yıpranma kazanacak.
35 yıl çalışmış gibi görünecek.
5 yıllık sürenin yarısı da yaş şartından indirilecek.
Böylece 2.5 yıl daha erken emeklilik imkanı gelecek.

KİMLER YARARLANACAK

Resmi gazetede yayımlanan yasaya göre 1219 Sayılı Kanun'a tabi doktorlar, 6283 Sayılı Kanun'a tabi hemşireler, 6179 Sayılı Kanun'a tabi eczacılar ve sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanlar yıpranma hakkından yararlanacak.

DOKTORLARIN EMEKLİ MAAŞI 2 BİN LİRA ARTACAK

Torba yasada yer alan ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa ilave edilen ek madde ile de doktor ve diş hekimlerinin emeklilik maaşlarına ek ödeme getirildi. Emekli maaşı bağlanmış olup aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden uzman olanlara (17.000) gösterge rakamının, uzman olmayanlara (13.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacak. Bu ödemeleri alabilmek için emekli olarak bir yerde çalışmıyor olmak aranacak.Memur katsayısı ile yapılan çarpma sonucu ek ödeme pratisyen hekim emeklilerinde bin 533 lira, uzman hekim emeklilerinde de 2 bin lira olacak.

1 GÜN BİLE YETER

Oğlum 18 yaşını doldurdu ve bir işe girdi.SGK girişi yapıldı. Ancak prim günü 7 gün ödendi ve sonra çıkışı oldu. Bu 7 günlük giriş ve prim ödemesi ilk işe başlama tarihi için ve emeklilik yaşı hesaplamasında yeterli midir? Turan VURANLAR

Prime esas kazanç belirlenip SGK'ya ödeme yapıldıktan sonra bir günlük sigorta bile işe giriş tarihi için yeterli olacaktır. Dolayısıyla oğlunuzun ilk sigorta olduğu tarih (prim ödenmesi şartıyla) emeklilik hesabında kullanılacaktır.Ancak prim günü 7 gün olarak hesaplanacaktır.Bu konudaki yönetmelikte "İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır" ifadesi yer almaktadır. Yönetmelikte verilen örnek de şöyledir: "(B) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 17/3/2009 tarihinde işe başlayıp 28/3/2009 tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının işe başlama tarihi 17/3/2009 olarak, işten ayrılış tarihi 28/3/2009 olarak, 2009/Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 12 olarak sisteme kaydedilecektir."

Yeni Asır/ Faruk Erdem

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...