HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dolardaki düşüşün gerçek hikayesi!

Düzenleyen: /
Dolardaki düşüşün gerçek hikayesi!
Dolar, Zeynep Aktaş, Abd, , Haber

EKONOMİ Haberleri

Dolar, test ettiği 7,24 TL’den 5,75 TL civarına geriledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dolar bozdurun” çağrısından BDDK’nın swap hamlesine kadar dolara karşı hamleler iyi sonuç verdi.

Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, dolardaki düşüşün ayrıntılarını kaleme aldı. 

Zeynep Aktaş, “Dolarda 1.5 TL’lik düşüşün hikâyesi” başlıklı yazısında, “Dolar kurunda gerileme var. Bu, devam da edebilir. Fakat çıkış hızında bir düşüş beklemek için erken. Kasım ayında ABD ara seçimlerine kadar yüksek volatil seyir devam edecek. ABD, kasıma kadar yüksek gerilimi gündemde tutmak için beklenmeyen hamlelerle de gelebilir” ifadelerini kullandı.

İşte o yazı…

Dolar, test ettiği 7.24 TL’den 5.75 TL civarına geriledi. Bu düşüşte BDDK’nın swap hamlesi etkili oldu. Yabancı büyük fonlar TL alamadı, TL için borsada hisse sattı. Şimdi bayramda sığ piyasada spekülatif ataklara dikkat.

Dolar kurundaki hareketli seyir sürüyor. Dolar/TL’de pazar akşamı piyasalar kapalı iken test edilen 7.24 seviyesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler ve aktif hamlelere, Katar’la yapılan 15 milyar dolarlık anlaşma eklenince kurda 5.75’e kadar gerileme yaşandı.

Gelişmelere ve arkasında yatan spekülasyona baktığımızda ise hareketlerin nedeni anlaşılıyor. Kurdaki hareketlenme ile birlikte pozisyon alan yabancı birkaç büyük fon, BDDK’nın swap operasyonları nedeniyle milyonlarca dolar zarar yazdı. Fonlar BDDK’nın bu hareketi nedeniyle sıkıştı ve Türk Lirası’na muhtaç kaldı.

Trader’lar Londra’da TL’ye aşırı talep olduğunu dile getiriyor. Sıkışan fonlar, para bulamadıkları için borsadaki TL varlıklarını satmaya başladılar. Önceki gün en güçlü hisselerde bile çok sert satışların yaşandığı görüldü.

FONLAR DİRENİYOR

Bu fonlar, TL’leri olmadığı halde ‘sonradan swap yaparak tamamlarız’ diyerek Asya piyasalarından dolar almış ve bununla da açığa işlem yapmışlar. Bu arada dolar/TL’ye aşırı talep gelince sert bir atakla dolar kuru 7.24’lere kadar yukarı yönlü hareket etti.

Tam bu sırada BDDK’nın swap hamlesi geldi. Böyle olunca da sıkıştılar. Şimdi TL açıklarını kapatmak istiyorlar ama TL alamıyorlar çünkü bankalar swap yapmıyor. BIST’deki hisse senetlerini satıp TL alıyorlar. Bu nedenle de borsa da düşüyor. TL arayan fonlar zararına pozisyonlarını bozmamak için direniyor.

Şimdi yeni bir strateji uygulayıp uygulamayacakları bekleniyor. Bu strateji zarar yazan pozisyonların son bir hamle ile yukarı çekilme hamlesi olabilir. Bunun için piyasanın sığ olması en uygun ortamı oluşturur. Bayramda piyasalar kapalı iken yurtdışı piyasalar açık olacak. TL üzerindeki spekülatif ataklar, fonlar pozisyonlarını kapayıncaya kadar sürebilir. Kapatamazlarsa zararına satış yapacaklardır ki bu da kuru aşağı çekecektir. Fakat zarar pozisyonlarının kapanmaması için direneceklerdir.

TÜRKİYE’NİN İSTİKRARI TÜM DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ

Dolar kurunda gerileme var. Bu, devam da edebilir. Fakat çıkış hızında bir düşüş beklemek için erken. Kasım ayında ABD ara seçimlerine kadar yüksek volatil seyir devam edecek. ABD, kasıma kadar yüksek gerilimi gündemde tutmak için beklenmeyen hamlelerle de gelebilir.

Bu nedenle kur zirvede fakat oynak bir seyir izleyebilir. Kurdaki yükseliş şoku sonrası normalleşme süreci zaman alacak. Burada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın küresel yatırımcılarla telekonferansı, yabancıların direkt birinci ağızdan Türkiye ekonomisini ve atılacak adımları dinlemesine olanak tanıdı.

6100 civarı katılımcı ile gerçekleşen bu konferans tüm dünyada gözlerin Türkiye’de olduğunu gösteriyor. Türkiye’de meydana gelebilecek bir ekonomik sıkıntı şimdiden Euro Bölgesi’ni ve gelişmekte olan ülkeleri etkiledi bile.

Türkiye’de kur oynaklığının durulması ve ekonomide istikrar hem bulunduğu coğrafya, hem de gelişmekte olan ülkeler için önemli. Para hareketlerinin gölgesi kısa olacaktır. Ancak ekonomik etkilerinin oluşturduğu tahribat için çok ciddi çalışmalar gerekmeye devam edecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...