Doğalgaz faturasını yüzde 35 azaltmak mümkün

Doğalgaz faturasını yüzde 35 azaltmak mümkün

EKONOMİ Haberleri

Sıcaklar düştü, yağışlar başladı ve doğalgaz ile elektriğe zam geldi. Son 3 ayda gelen zamların etkisi, gaz kullanımının arttığı kış döneminde iyice hissedilecek. Uzmanlar, alınacak küçük tedbirlerle doğalgaz faturalarında düşüşler sağlanabileceğini ifade ediyor.

Aksa Doğalgaz yetkilileri, termostatı sadece 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamanın yüzde 6-7’ye varan oranlarda doğalgaz tasarrufu sağlayacağını ifade ediyor. Diğer tavsiyeler ise şöyle:
¥ Isı kaybının büyük çoğunluğu çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Çatı ve dış duvar yalıtımı ile çift camlı pencere sistemi yüzde 35’e varan oranda tasarruf sağlar. Bu da konut başına yıllık 850 liraya varan tasarruf demek.
¥ İhtiyacınızdan daha büyük ya da daha küçük kapasiteli kombi almak doğal gazın verimli kullanılmasını engelleyebilir. Yoğuşmalı kombiler, standart cihazlara göre yüzde 15 daha verimlidir.
¥ Her kış başında kombi bakımı yapılmalı, mevcut problemler tespit edilip onarılmalı. Böylece kombi arızası hâlinde ödenecek yüksek faturalardan kaçınılabilir.
¥ Termostatik vanalar, sıcak suyun radyatöre geçişini, oda sıcaklığı ayarladığımız değere erişince kısar veya tamamen kapatır. Sonuç olarak, sıcak su akışının kesilmesi, kombi ya da kazanların daha az çalışmasını ve %15’e varan oranlarda doğalgaz tasarrufu sağlar.
¥ Dışarı çıkarken kombiyi kapatmayın, kısın. Çünkü yeniden çalıştırıldığında soğumuş evi ısıtmak için daha fazla gaz harcanır.
¥ Radyatörlerin üstünde ya da önünde perde, mobilya ya da mermer bulunması çamaşırları oda içerisinde kurutmak yakıt tüketimini artırır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...