Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Vatandaş da yapılandırma bekliyor

Düzenleyen:
Vatandaş da yapılandırma bekliyor

EKONOMİ Haberleri

Üretici ve sanayici için getirilen ‘borç erteleme’ ve ‘yapılandırma’ hakkını vatandaş da istiyor. Bireysel borcu olanlar “Biz de belli bir bedelle borçlarımızı yapılandıralım” diyerek bankalar ve hükûmete çağrı yapıyor.

Canan ERASLAN

Son birkaç ayda döviz kurunda yüzde 50’yi aşan artışlar meydana geldi. Bunu bahane eden birçok fırsatçı, döviz gideri olmamasına rağmen fiyatını artırdı. Stokçular da kazançlarına kazanç katmak için piyasaya mal vermedi, fiyatlarda tırmanmayı körükledi. Bazı ürünlerde yüzde 120’ye varan yükselişler yaşandı. Fahiş zamlar sebebiyle tüketici de zor duruma düştü. Eylül ayının son haftasında açıklanan verilere göre; bankacılık sektöründe net takipteki bireysel alacaklar, 26 milyar 161 milyon liraya ulaştı. Mutfak gibi zaruri masrafları ikiye katlanan tüketiciler; bu süreçte gelirlerinin artmadığını vurgulayarak, kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyebilmek için bir düzenleme yapılması çağrısında bulunuyor. Vatandaşlar; bu süreçte maliyetleri artan ve sıkıntıya düşen üretici, sanayici için getirilen ‘borç erteleme’ ve ‘yapılandırma’ hakkının kendilerine de sağlanması hâlinde, rahat bir nefes alabileceklerini belirtiyor.
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, kendilerine bu konuda çok sayıda talep geldiğini söyledi. Bankalarda tahsili gecikmiş alacakların yüzde 3’e yaklaştığını, bunun milyarlarca liralık alacak anlamına geldiğini ifade eden Ağaoğlu “Türk insanı için borç namustur, gururdur. Acı olaylar yaşanmaması için bankaların bir an önce yapılandırmaya gitmesi lazım. Enflasyonla topyekûn mücadele hareketi başlatan devletimizin, bu konuda da adım atmasını bekliyoruz. Aksi hâlde bankalar icraya başvuracak. Fakat evde ihtiyaç olan maddeler haczedilemeyeceği için gelir sağlanamayacak ve o paranın tamamı gidecek. Banka, mesela 10 bin liralık alacağından sadece 1.000 lira tahsil edebilecek icra yoluyla. Hâlbuki yapılandırma sağlanırsa tamamını alabilecek” diye konuştu.

FAİZİ SİLİNSİN ENFLASYON FARKI GELSİN

 Tüketici Başvuru Merkezi, vatandaş borçlarının yeniden yapılandırılmasında enflasyon farkının dikkate alınmasını istiyor. Örneğin 10 bin liralık bir kredi borcu mevcut... Bu, gecikme faiziyle 20 bin liraya ulaşmış... Teklife göre, temerrütler silinsin. Borç, enflasyon üzerinden yeniden hesaplansın ve uygun bir vadeye bölünsün...

 

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...