STAR Rafinerisi cari açığa merhem olacak

Düzenleyen:
STAR Rafinerisi cari açığa merhem olacak

EKONOMİ Haberleri

Yapacağı üretimle dizel, jet yakıtı ve LPG’de ithalatı düşürecek olan rafineri, yıllık en az 1,5 milyar dolar katkı sağlayacak

Türkiye’nin dış ticaret açığını tek başına yıllık en az 1,5 milyar dolar azaltması öngörülen ve özel sektör tarafından tek noktaya yapılan en büyük yatırım olan STAR Rafineri, 7 yıllık yapım sürecinin ardından açılışa hazırlanıyor. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi-SOCAR’ın Türkiye yatırımları içinde önemli paya sahip rafineri, 19 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımının öngörüldüğü törenle hizmete açılacak. İzmir’in Aliağa ilçesindeki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanan rafineri, 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle, bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, yaklaşık 6,3 milyar dolara mal oldu. Açıldıktan sonra doğrudan bin 100 kişi burada istihdam edilecek. SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter “PETKİM’in önde gelen hammaddeleri olan NAFTA, reformat ve ksilen ihtiyacının tamamını karşılayacaz. Rafineri; yapacağı üretimle dizel, jet yakıtı ve LPG gibi ürünlerle de ithalat oranlarını düşürerek, ekonomiye önemli katkı verecek. Dış ticaret açığında yıllık minimum 1,5 milyar dolarlık azalma olacağını hesaplıyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...