Turkcell sağlığa yatırım yapacak

Turkcell sağlığa yatırım yapacak

EKONOMİ Haberleri

Yozgat’ın ardından Adana Şehir Hastanesi de, Turkcell’in kurduğu dijital altyapı sayesinde akıllı hale geldi. Bünyesinde veri merkezi ve çağrı merkezinin bulunduğu hastanede randevu almadan kan almaya kadar birçok işlem insansız olarak gerçekleştirilebilecek.

Ömer Temür ADANA

Geliştirdiği dijital servislerle dünyaya yazılım ihraç eden Turkcell yeni yatırım alanı olarak belirlediği sağlık sektörüne hastanelerden giriş yaptı. İlk olarak Yozgat Şehir Hastanesi’nin dijital dönüşümüne imza atan Turkcell, son olarak buna Adana Şehir Hastanesi’ni ekledi. Rönesans Sağlık Yatırım ve Turkcell iş birliğiyle hayata geçirilen Adana Şehir Hastanesi, 1550 yatakkapasitesinin yanı sıra sağlık alanında en ileri teknolojisiyle şimdiden dünyanın sayılı sağlık kampüsleri arasındaki yerini aldı. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bugüne kadar 11 şehir hastanesinin hayata geçirildiğini anlatanTurkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, 12.’sinini de bu ay sonunda Eskişehir’de açılacağını söyledi. Yapılacak yatırımlarla toplamda 39 hastane ve 44 bin 500 yatak kapasitesine ulaşılacağını dile getiren Erkan, “Turkcell olarak Rönesans iş birliğinde Türkiye’deki dijital hastane dönemini Yozgat Şehir Hastanesi’yle birlikte başlatmıştık. Buna ek olarak yine Rönesans İşletme Hizmetleri ile birlikte 1 yılını tamamladığımız Adana Şehir Hastanesi’nin de teknolojik altyapısında Turkcell imzası bulunuyor. 1550 yataklı bir hastane.  Haftalık 45 bin kişiye hizmet veriyor. Bu projelerden edindiğimiz tecrübeleri Eskişehir ve Elazığ Şehir Hastanesi’ne taşıyacağız. 2019 yılında açılışı yapılacak Elazığ Şehir Hastanesi ile toplam 5 bin 500 yatağa ulaşacağız. Bursa ve İkitelli Şehir Hastanesi için de görüşmeler sürüyor” dedi.

YERLİ YAZLIM KULLANILDI

Erkan’ın verdiği bilgilere göre yerli yazılım kullanıldığını Adana Şehir Hastanesi tam bir otomasyon ile yönetilecek. 200 PC, 170 tablet, 470 yazıcı, 910 barkod okuyucu, 87 kiosk, 174 LCD ekran ve 1084 bilgi erişim ekranı ile donatılan hastanede randevudan kan almaya kadar birçok süreç insansız olarak gerçekleştirebilecek. Hasta, sıra numarasını, randevuyu ve laboratuvar sonuçlarını kiosklar üzerinden alacak, Aynı şekilde ekran üzerinden hangi doktora muyene olacağını görecek ve sırasını bilecek. Çipli kimlik kartı ya da barkod üzerinden kan tahlili yaptırabilecek. Tahlil sonuçları çıktığında SMS gelecek.  Hasta sağlığıyla ilgili tüm bilgiler, doğru ve eksiksiz bir şekilde kayıt altında alınarak doktorun ekranına düşecek. Bütün veriler ise hastane bünyesinde yer alan veri merkezinde tutulacak. Murat Erkan hastane verilerinin Turkcell’in Gebze’deki veri merkezinde depolanması için de görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Ayrıca hastane bünyesinde yer alan çağrı merkezi ile gelen şikayetlerin anında çözüleceğini anlatan

Erkan, yakın zamanda hayata geçirecekleri yerli navigasyon uygulamasının da hastanelerde kullanılmaya başlanacağını söyledi..

Bebek kaçırma olayları son bulacak
Hastanelerde yaşanan bebek kaçırma olaylarına karşı üst düzey güvenlik tedbirleri alındığını belirten Murat Erkan, “Bu bağlamda Turkcell’in kendi HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi)  yazılımını oluşturmak için kaynak kod alımı yaptık ve bu sistemi RFID sistemi ile entegre hale getirdik. Maalesef böyle büyük hastanelerde bebek kaçırma olayları ya da bebek karıştırma olayları olabiliyor. Buna tolerans göstermeyeceğiz. RFID teknolojisi ile bebek ve anne arasında bir sanal kordon bağı kuruyoruz. Bebek belirli bir alanın dışına çıkarsa hemen uyarı geliyor. Ayrıca bebek karıştırma olayları da son buluyor” dedi.

Rumuz uygulaması
Adana Şehir Hastanesin’de hasta mahremiyeti de düşünülmüş. Rumuz uygulamasıyla hasta gerçek adı yerine seçilen bir ismi ya da sıra numarasını kullanabilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...