Tasarruf bütçesi hazır

Tasarruf bütçesi hazır

EKONOMİ Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan “2019 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Osman Çobanoğlu ANKARA

2019 bütçe rakamı, yüzde 26’lık artışla 961 milyar lira olarak belirlendi. Yatırımlara 64,4 milyar lira ayrıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 420 milyar lira ödenekle bütçeden gelecek yıl en fazla pay alacak kamu idaresi oldu. Millî Eğitim Bakanlığı 113,8 milyar lirayla ikinci, Çalışma Bakanlığı 103,1 milyar lirayla üçüncü sırada yer aldı. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 949 milyar lira, özel bütçeli idarelere 73,8 milyar lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 6,5 milyar lira ödenek tahsis edilecek. Bu arada bütçe giderleri 960,09 milyar lira olarak belirlenirken, bütçe geliri 880,4 milyar TL oldu. Bu gelirlerin büyük kısmının vergilerden kaynaklandığı belirtildi. 2019 bütçe açığı ise 80,5 milyar TL olarak öngörülüyor. Teklifte, tasarruf ifadeleri dikkati çekti. Kamu idarelerinin, mali disiplin anlayışına uygun olarak kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmaması, bunların ekonomik, verimli kullanılması, önceliğini yitirmiş faaliyet ve projeleri de sonlandırması hedefleri yer aldı. Yeni yılın bütçesi, 23 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak.

ÜRETİM VE TEKNOLOJİYE ÖNCELİK
KOBİ’ler için en önemli kurumların başında gelen KOSGEB’in bütçesi, geçen seneye göre yüzde 10 artırılarak, 2,2 milyar liraya yükseltildi. 2017’de 3 milyar lira olan BTK’nın bütçesi ise, bu yıl 4,6 milyar lira oldu. En az bütçeye sahip bakanlıklar arasında, 2,5 milyar lira ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2,8 milyar lira ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yer aldı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...