İsrafı önlersek enflasyon düşer

İsrafı önlersek  enflasyon düşer

EKONOMİ Haberleri

Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, “TÜBİTAK ile araştırdık, en iyimser tahminle yılda kayba uğrayan ürün miktarımız 11,6 milyon ton. İyi tedarik zinciriyle bu miktarı azaltırsak; maliyetimiz ve enflasyon da geriler” dedi.

Türkiye enflasyonla topyekûn mücadeleye devam ederken, bu sürece katkı sağlayacak farklı bakış açıları da geliyor. Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, “Biz enflasyonla mücadelenin ve ekonomiye katkının yalnızca fiyatlara bağlı olduğunu düşünmüyoruz. İsrafın da azaltılması çok önemli. Maliyeti daha iyi yönetmek ve verimli çalışmalara yönelmek, bu yolda atılacak en önemli adım olabilir. Restoranlar için satın alınan gıdaların 3’te 1’i tüm dünyada israf ediliyor. Burada yapılabileceğimiz çok şey var” dedi. Minialai, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirdikleri araştırmada, meyve sebzede yaşanan kayıpları gündeme getirdiklerini ve bu kapsamda başladıkları Metro Gıda Hareketi projesine devam ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
TÜBİTAK ile yaptığımız araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Maddi açıdan bakacak olursak, Türkiye sebze meyve ticaretinin 4’te 1’i atık ve kayıp oluyor. Buradaki atık ve kayıp oranları yanlış satın alma, hatalı süreç yönetimi ve yanlış tahminler gibi birçok sebepten kaynaklanabiliyor. Bu millî kaynak israfını önlemek için çalışma gerçekleştirdik. Kötü şartlarda tedarik edilen ürünün, iyi şartta tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemledik. İyi tedarik zinciri uygulamalarıyla önemli miktarda ürünün kaybedilmesinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu gördük. Bu çalışmaları bir adım ileriye taşıyarak, sektörün öncü restoranların şefleri ve işletmecileriyle güçlerimizi birleştirdik. Ancak tüketicilere de iş düşüyor, onlar da ihtiyaçlarından fazlasını satın almama, tüketemeyecekleri yiyecekleri dondurarak saklama, restoranlarda küçük porsiyon sipariş etme ve fazlasını sonradan yemek üzere paket yaptırma gibi basit tedbirlerle israfın önüne geçebilir. Daha fazla gıdayı kurtarırsak, maliyetimiz ve enflasyon da otomatik olarak geriler.

GIDADA İSRAFA TEDBİR PAKETİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, milyonlarca tonu bulan gıda israfına karşı harekete geçiyor. Bakanlık, önümüzdeki günlerde paydaşlarla yeni bir çalışma başlatacak. Türkiye’de günde 5 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bunun sonucunda, sadece ekmekte yılda 1,5 milyar dolar buhar oluyor. Bu israfın önüne geçebilmek için Bakanlık, geçtiğimiz sene kampanya başlatmıştı. Kampanyayla birlikte günde 1 milyon ton, yılda da 384 milyon ton ekmeğin çöpe gitmesinin önüne geçildi ve 2,4 milyar TL tasarruf sağlandı. Bakanlık, bu defa kampanyayı ekmekle sınırlandırmayarak, tüm gıda ürünlerini kapsayacak şekilde düzenleyecek. Çalışmanın başlatılmasındaki en önemli noktalardan birisi de, Türkiye’nin gıda israfının artması... Araştırmalara göre gıda israfında yıllık kayıp 12 milyon tona yaklaştı. Bu sebeple en az 25 milyar TL’lik ürün zayi oluyor. - Sefa Bilgitekin ANKARA

Lokantalardan yüzde 30’a varan indirim
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, bugünden itibaren yıl sonuna kadar enflasyonla mücadele kapsamında “Çorbada Bizim Tuzumuz Olsun” kampanyası başlattıklarını belirtti. Bingöl, “110 civarında üyemizin 3 bin şubesinde yüzde 10 ile yüzde 30 arasında indirim kampanyası başlattık. Bazı üyelerimiz tüm ürünlerde, bazıları ise seçili ürünlerde bu indirimi uygulayacak. Kampanyamız yıl sonuna kadar sürecek. İndirim uygulayacak işletmeler restoran ağırlıklı ancak ciddi sayıda kafeterya da var. Kampanyanın ay sonuna kadar 500’e yakın üyemizin 10 bin civarındaki şubesinde başlamış olmasını hedefliyoruz” dedi. İndirim yapan üyeler arasında tedarikçilerin de bulunduğunu dile getiren Bingöl; kampanyaya katılan bazı şirket isimlerini şöyle açıkladı: Bereket Döner, Saray Muhallebicisi, Seyidoğlu, Simit Sarayı, Mevlana Pide, Sütiş, Mado, Tonton Baba, Oses, Kahve Dünyası, Öztiryakiler, Haliç Kongre Merkezi...

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...