Akdeniz’de oyunun rengi değişiyor

Akdeniz’de oyunun rengi  değişiyor

EKONOMİ Haberleri

Türkiye, Güney Kıbrıs’ın hukuksuz hamlelerle Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetleri sürdürmesine karşı önemli bir adım atıyor.

Selçuk Böke
ANKARA


Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi hali hazırda Doğu Akdeniz’de araştırmalara devam ederken, ilk Türk sondaj gemisi Fatih de bu ay sonunda bölgede sondaj çalışması yapacak. Bu hamle ile son dönemde Yunanistan, İsrail ve Mısır’ın Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dar bir alana sıkıştırma çabaları boşa çıkmış olacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Akdeniz’de sondaj yapmak için kullanacağı 229 metre uzunluğunda ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki Fatih, maksimum 40 bin fit sondaj derinliği yeteneğine sahip... İki ayrı sondaj kulesi bunan gemi, bu sayede derin denizlerde oldukça uzun süren sondaj faaliyetlerinin süresini kısaltıyor.
Kıbrıs adasını çevreleyen doğalgaz yatakları bölge ülkelerin yanı sıra binlerce kilometre uzaklıktaki ülkeleri de dikkatini çekiyor. Doğalgaz ve petrol zengini bölgede, son 20 yılda birçok anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaların içinde Fransız TOTAL, ABD’li Exxonmobil, İtalyan ENİ, Hollandalı Royal Dutch-Shell, Norveçli Statoil, Rus Novatec gibi şirketler de bulunuyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...