Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kasım-aralık çok daha iyi olacak'

'Kasım-aralık çok daha iyi olacak'

EKONOMİ Haberleri

Kur ve ham madde fiyatlarında iyileşme olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, kasım ve aralık ayında gerçek iyileşmenin görüleceğini, enflasyonla mücadeleye destek olan şirketlere teşekkürlerini ilettiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eylül ayındaki fahiş fiyatlama algısının enflasyona yansıdığını belirterek yıl sonunda hedefin tutacağını ifade etti. Eylül ayı enflasyonunda görülen yüzde 24,5’lik rakamdan sonra ekim ayında da yıllık enflasyonun yüzde 25,4’e ulaşması üzerine açıklama yapan Albayrak “Eylül en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacak demiştik zaten. Eylüldeki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı” dedi. Doların düşüşle 5,40’lı noktalara geldiğini söyleyen Albayrak “Birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor. Kasım ve aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor” diye konuştu. Birçok alanda enflasyonla mücadelenin görüldüğünü, pozitif seyrin devam ettiğini söyleyen Bakan Albayrak “Giyim ve beyaz eşyada ise kasım ayında iyileşmeyi göreceğiz. Gerek kur gerek hammadde fiyatlarında iyileşme söz konusu. Petrolde 85 dolarlardan 72 dolara düştü. Tepe yöneticiler beklentiler açısından daha düşük seyir görüleceği yönünde” dedi.

MARKETLERİ DOLAŞIYORUM
Fiyatlandırma konusunda özellikle giyim ve gıdanın çok yakından takip edildiğini, enflasyonla mücadelede 2.500 firmanın geçildiğini belirten Berat Albayrak “Bazen hafta sonları dolaşıyorum, bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorm. Ben de bakanlığımız da takip ediyor. Migros çok ciddi bir şekilde uyguluyor. Ben teşekkür ediyorum. Bazı market zincirleri o kadar iyi uygulamıyor. Bir kısmına teşekkür edeceğiz. Kasım ve aralıkta daha aşağı bir yön göreceğiz. Açıkladığımız otomotiv, konut, mobilya, beyaz eşya. Mobilya sektörünü izlerken bakıyoruz, sunda sektöründe bu fiyatlandırmalar hoş değil. Fahiş mi değil mi bakacağız. Alt sektörlere kadar izliyoruz. Trend güçlü bir şekilde tam da planladığımız gibi işliyor. Fiyat istikrarı açısından bakacağız, bütçe disiplinlerine bakacağız; birinden, diğerinden vazgeçecek şekilde değil. Arabayı kökleyerek durdurmayacağız. Dengelenme yavaş ve zaman alıcı olacak” ifadesini kullandı.

HER ŞEY OLUMLU
“Çok net bir şeyden bahsettik YEP’te. Koordinasyondan bahsettik. Tüm dinamiklerin bir hedefe ulaşmasından bahsettik. Anamalite bugünü yansıtmadığından bu süreçte gerekli adımlar neyse onu yapacağımızdan bahsettik. Vergi süreci... Birçok şey bir arada. Piyasada hareketlilik diyoruz, enflasyonla mücadele diyoruz. Yıl sonu için endişe duymuyoruz. Çok daha iyi olumlu seyrediyor. Burada belirlenecek oranın en doğru çözümle ilerleyeceğimizi yakında açıklayacağız. İndirimle ilgili detaylı çalışmalar devam ediyor. Hedefleneni yapmaya çalışıyoruz.”

İHRACATÇILARA TEBRİK
 “Türkiye ithalata bağımlı ihracat yapıyor deniyor. Bu gerçekçi bir süreç değil. Ben hep şunu diyorum. İhracata bağımlı olan ithalat rakamı ile bu makası daha da açacak. Çok daha iyi bir döneme gireceğiz. İhracatın ithalatı karşılamadığını da görüyoruz. Eylül ayı 2 milyarlardan bahsediliyor. Ekim tahminlerinde cari fazla konusunda eylülü geçeceği görünüyor. Tüm ihracat sektörünü tebrik ediyorum. Katma değerli alanlar otomotiv ekipman makina birinde 1,5 milyar, birinde 2,5 milyar payı yükseliyor. Kasımda ihracatta da iyileşme süreci görüyoruz. Firmalarımız ekonomiye güçlü destek veriyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...