Sanayiye 1 milyar dolar daha yatıracak

Sanayiye 1 milyar dolar daha yatıracak

EKONOMİ Haberleri

İstanbul Havalimanı ve altyapı projeleriyle bilinen Cengiz Holding, sanayide de önemli işler yapıyor. Mardin’deki Eti Bakır Tesislerine imza atan Cengiz Holding, 1 milyar doların üzerinde yeni yatırımla sanayi şirketlerindeki istihdamı 10 bin kişiye çıkaracak.

FİKRET ÇENGEL

İstanbul Havalimanı’nda imzası bulunan Cengiz Holding’den, 2023 yılına kadar 1 milyar dolarlık yatırım müjdesi geldi. İstanbul Havalimanı’ndan ilk yurt dışı seferi olan Kıbrıs uçuşuna katılan ekonomi basının temsilcileriyle bir araya gelen Cengiz Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Ergönül, şirketin gelecek hedeflerini paylaştı.
Cengiz Holding’in sanayi yatırımları incelendiğinde tamamının stratejik öneme sahip olduğunu ve bunu rakamların da teyit ettiğini anlatan Ergönül “Kimsenin almaya yanaşmadığı Eti Bakır, Eti Alüminyum gibi kapanmak üzere olan firmaları aldık. Bu iki firmaya 10 yılda toplam 1 milyar 175 milyon dolar yatırım yaptık. Bu iki tesiste 5 bin kişiye istihdam sağladık. Ardından 1,2 milyar dolar yatırımla Mardin’deki Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesislerini inşa ettik. Bu yılın sonunda bu yatırımın devreye alma çalışmalarını tamamlayarak ülkemize kazandıracağız. Böylece bu yılın sonunda Mardin’e alınacak 1.500 kişi ile birlikte sanayi şirketlerimizdeki toplam istihdam 6 bin kişiyi aşacak. Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a yapılacak 1 milyar dolarlık yeni yatırımla, 2023’e kadar sanayi tesislerimizde toplam istihdamımız 10 bin kişiye ulaşacak” dedi.

İKİ MİLYAR $’LIK FAYDA
2004 yılından itibaren Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a sürekli yatırım yaptıklarını vurgulayan Murat Ergönül “Mazıdağı tesisimizin tam kapasite hizmete girmesiyle birlikte yılda 1 milyar 450 milyon dolarlık cari açık ikamesine ulaşacağız. Eti Bakır ve Eti Alüminyum’un devam eden 1 milyar dolar yeni yatırımlarının tamamlanmasıyla 2023’te senede yaklaşık 2 milyar dolarlık açığı ikame edeceğiz. Türkiye’nin cari açığının yaklaşık 50 milyar dolar olacağını düşünürsek yüzde 4’ünü Cengiz Holding karşılamış olacak” diye konuştu.

ALÜMİNAYI ÜRETTİK
Seydişehir’de kurulu Eti Alüminyum’un, cevherden alüminyum üreten Türkiye’nin tek tesisi olduğunu belirten Murat Ergönül “Biz orayı aldığımızda kapanmak üzereydi. Seydişehir’i 540 milyon dolar yatırım yaparak ayağa kaldırdık. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve iki yeni stratejik ürün ile 560 milyon dolar daha yatırım planladık. Bu iki üründen biri olan ‘özel alümina’yı sadece ABD, Almanya, Çin ve Macaristan üretebiliyor. Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaşmıyor. Bu sebeple her ülke kendisi geliştirmek zorunda. ‘Şeffaf zırh’ın ham maddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor. Paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaş gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayii araçlarının yapımında gerekli olan bir maddede sıkıntıyı aşmış olduk” ifadelerini kullandı.

ÇEVREYE DUYARLI ÜRETİM
Sanayinin çevre ile uyumlu olmasına özen gösteren Cengiz Holding, sanayi teknoloji yatırımlarının yanı sıra çevre yatırımlarına önem veriyor. Eti Bakır ve Eti Alüminyum Tesislerinde 2 milyon 900 bin metrekare alan rehabilite edilerek 1,1 milyon ağaç dikildi. 1 milyon 250 bin metrekare alanın rehabilitasyon çalışması da devam ediyor ve önümüzdeki sene sonuna kadar 1 milyon 50 bin ağacın daha dikilmesi planlanıyor.

HAM MADDEDEN MAMULE HER ŞEYİ KARŞILAYACAK
Milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen ve bu yılın sonuna kadar devreye alınacak Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri kapsamında, 2022 sonuna kadar 450 milyon dolarlık daha yeni yatırım yapılacak. Murat Ergönül, şunları anlattı: Eti Bakır Küre Tesislerinde üretilen piriti, Mazıdağı’na taşıyarak gübre üretiminde kullanacağız. Mardin Entegre Tesislerinde; akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi birçok teknoloji ürününü çalıştıran bataryaların ana maddelerinden kobaltın üretimini de gerçekleştireceğiz. Elektrikli araçlara küresel talebin artması, akıllı telefon üreten şirketlerin kobalta yatırım yapacağını açıklaması, bunun ne kadar önemli bir maden olduğunu gösteriyor. Tonu 75 bin dolar civarında olan kobalt üretimi, geçen yıl yüzde 1 azalarak 110 bin ton gerçekleşti. Tesislerimiz üretime başladığında dünyanın sayılı kobalt üreticileri arasında yer alacağız...

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...