TOBB, TİM ve DEİK'in birleştirilmesine iş dünyası karşı

Düzenleyen:
TOBB, TİM ve DEİK'in birleştirilmesine iş dünyası karşı

EKONOMİ Haberleri

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin ardından ekonomi ile ilgili bakanlıklar birleştirilmişti. Şimdi masada 3 dev STK olan TOBB, TİM ve DEİK’in olduğu konuşuluyor. İş dünyası ise birleştirme planına karşı.

SERCAN AKINCI - İSTANBUL

Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının birleştirilmesinin ardından gözler 3 dev sivil toplum kuruluşuna (STK) çevrildi. Kulislerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile ilgili bir çalışma yapıldığı konuşuluyor.

İş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmeden önce iki farklı bakanlık himayesinde çalışmalarını sürdüren üç dev STK’nın tek bakanlık döneminde görev tanımlarının tekrardan ele alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Bununla ilgili bir çalışma yapıldığı iş dünyası kulislerinde özellikle son dönemde sıkça dillendirilirken, üç kurumun tek çatı altında birleştirilebileceği de kaydediliyor. 

Daha önce de masaya gelmiş

Kulislerde iki farklı senaryo konuşuluyor. Konuşulan bir senaryoya göre TOBB çatı kuruluş olarak işlevine devam edecek. Türkiye içindeki ticaret ile ilgili çalışmaları direkt olarak bu kurum yönetirken, DEİK ve TİM ise birleştirilerek TOBB çatısı altında faaliyetlerine devam edecek. Bu kurum ihracat, yurtdışında imaj çalışmaları, lobi faaliyetleri gibi konularda çalışmalar yapacak.

Konuşulan diğer senaryoya göre ise üç kurumun bir çatı altında toplanmasa da görev alanlarının net şekilde çizilmesine dönük bir çalışma yapılıyor. Her üç kurum da özellikle ticari heyet ve fuar organizasyonları konusunda aynı çalışmaları yürütüyor. Bunun gibi alanlarda hangi kurumun, nerede, ne gibi çalışmalar yapabileceği ile ilgili net bir görev dağılımı yapılacağı anlatılıyor.

Bu üç STK’nın birleştirilmesine yönelik daha önce de çalışmalar yapıldığı söyleniyor. Hatta dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum yapıldığı konuşulurken, ihracatçıların devreye girerek bu çalışmaları durdurduğu kaydediliyor.

Mikro ölçekli dernekler artar

STK’ların birleştirilmesi söz konusu olursa, hantal bir yapı oluşabileceği görüşünü savunanlar var. Zorunlu üyeliklerin olduğu yapılarda önemli olanın işlevsellik olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, bunun kaybedilmeye başladığını anlattı. STK’larda birleşme olması hâlinde işlevselliğin daha fazla ortadan kalkacağını vurgulayan iş dünyası temsilcileri bu durumda daha mikro ölçekli derneklerin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
Konuşulanların dedikodu olarak kendisine de sıkça söylendiğini kaydeden bir ihracatçı, şunları söyledi: Üç kurum da zaman zaman aynı işleri yapıyor. Devlet kaynağı ile rekabet etmek, israf olur. Yine de üç kurumun birleştirilmesi yerine görev tanımlarının yeniden belirlenmesi gerekir.

İhracat rakamlarını açıklamak TİM’in görevi

Ekim ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantının yeri son anda değiştirildi. Özel bir firmanın fabrikasında açıklanması planlanan rakamlar Bakan Ruhsar Pekcan’ın isteğiyle gece yarısı Türkiye’nin ilk tekstil fabrikalarından olup daha sonra müzeye çevrilen Millî Mensucat Fabrikası’nda açıklandı. Bugüne kadar TİM’in organizasyonuyla gerçekleşen ihracat rakamlarının açıklandığı toplantının bundan sonra Bakanlık tarafından açıklanabileceği ifade ediliyor. İhracatçılar çevresinde bu konuyla ilgili de endişe hâkim. İhracat rakamlarını açıklamanın TİM’in görevi olduğunu vurgulayan ihracatçılar, bu işin böyle devam etmesi gerektiğini vurguluyor. 

Diyalog en üst seviyede

İddiaları eylül ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantının ardından TİM Başkanı İsmail Gülle’ye de sorduk. Bu 3 STK’nın başkanları arasındaki diyaloğun en üst seviyede olduğunu belirten Gülle “Yaptığımız tüm çalışmalarda koordinasyon hâlindeyiz. Böyle bir çalışma olduğunu sanmıyorum. Bu yönde bir çalışma olduğunu hiç duymadım. Dedikodudan ibarettir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...