Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yüksek faiz, düşük risk altını da eritiyor

Düzenleyen:
Yüksek faiz, düşük risk altını da eritiyor

EKONOMİ Haberleri

Dövizi ve enflasyonu dizginlemek adına izlenen sıkı para politikası ile azalan jeopolitik-siyasi riskler, dolarla birlikte altını da baskılıyor. Mevcut faizi ve biten gerilimleri dikkate alırsak, altında kısa vadede agresif yükseliş zor ihtimal...

Ö. FARUK BİNGÖL - ANALİZ

Sadece piyasa oyuncularının değil, Türk halkının da en fazla merak ettiği, “sakla samanı” diyerek biriktirdiği, “güvenli liman” diye yanaştığı, kötü gün dostudur altın... Öyle ki, ağustos ayında döviz kurlarının temelden ve teknikten uzak, dört nala koşusu sırasında en az dolar kadar konuşulmuştu. Çünkü fiyatlar öngörülmemiş şekilde bütün tahminleri delip, hızlıca tırmanıp, 13 Ağustos’ta 273 TL’yi yakmıştı. Bu hareket gözleri yuvalarından çıkarmıştı; yastıkaltı altın doludur çünkü... Ve gramla borçlarımız vardır, alacaklarımız mevcuttur, bugün değilse de ufukta bir düğün dernek gözüküyordur, oraya da bir çeyrek lazımdır en azından...

O günlerde reel ekonominin ciddi tehdit altına girme riski üzerine, maksat dövizi dizginlemek oldu. Ekonomi yönetimi de faiz silahını kullanarak 7,20 TL’ye dayanan doları, baş aşağı etmeyi başardı. Buna, ABD cephesinde yaşanan siyasi gerilimlerin teker teker ortadan kalkması da eklenince, dolar geçtiğimiz günlerde 5,30 TL sınırına kadar geriledi. Tabii dolarla giden altın, dolarla geri döndü. 5 Kasım’da 209 TL’ye kadar gerileyen gram altın, o günden beri yatay seyrediyor. Dünkü işlemleri de 212-213 TL civarında geçirdi. Şimdi soru şu: Ne olacak bu altının hâli? Madde madde bakalım:

1- SIKI POLİTİKAYA DEVAM 
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Merkez Bankası enflasyonu dizginlemek için sıkı para politikasının süreceğini beyan etti. Bu durum dolar üzerinde, dolayısıyla altında da baskı kurmaya devam edecektir.

2- RİSKLER AZALIYOR
Rahip Brunson ve İran meselesi gibi dış politik gerilimleri de ortadan kaldırdık, ülke risk primini makul seviyelere indirdik. 2 yıllık tahvil faizinde yüzde 28 sınırından yüzde 20’lere kadar gerileme yaşandı.

3- DÖVİZ TALEBİ ZAYIF
Aylık dış ticaret açığında makasın oldukça daralması, ithalatın gerilemesi ve gelen cari fazla rakamları, dolar talebinin düşük seyrettiğini gösteriyor. 5 Kasım’daki 5,30 denemesinin ardından gelen alımlar, 5,50’ye kadar ulaştı. Bu durum şu anda sadece teknik düzeltmeye işaret ediyor.

4- ‘ONS’TAN HAYIR YOK
Gram altını dolar kadar, küresel piyasalardaki fiyatlar da etkiliyor. Ons, yılın ilk yarısında birkaç defa 1.350 doları denese de, ağustosta 1.160 dolar sınırına kadar gerilemiş, ekimde 1.240 dolara doğru yönelmiş... Bugün ise 1.200 doların hemen altında seyrediyor. Ons da, ABD Merkez Bankasının faiz artırma ve dolar arzını düşürme sürecinden olumsuz etkileniyor.

 

STRATEJİ

Ağustos zirvesinden bu yana düşüş trendinde seyreden gram altın fiyatları; geçtiğimiz günlerde doların 5,30 TL’den verdiği tepkiyle, 210-214 TL bandında yataya sarmış gibi görünüyor. Dolarda kısa vadeli hareketler, teknik anlamda 5,30 - 5,68 TL bandında gerçekleşebilir. Yeniden 5,30’a doğru gerileme hâlinde, ‘ons’taki zayıflığın etkisiyle, gram altında 205 TL seviyeleri söz konusu olabilir. Dolarda band dâhilindeki yukarı yönlü seyir ise, gramda 220 TL’ye doğru hareketleri gündeme getirecektir. Sonuç olarak gram altında kısa vadede; aşağıda 205 TL’yi, yukarıda 220 TL’yi takip edeceğiz. Yüksek faiz ve düşük jeopolitik-siyasi risk ortamı mevcut oldukça, agresif yükselişleri beklemek çok doğru olmayacaktır. Yani yakın dönemde, dar alanda kısa paslaşmalar büyük ihtimal dâhilinde...

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...