Pahalı gübreyi az kullandık verim düştü fiyat arttı
EKONOMİ Haberleri
Gıdada yaşanan fiyat artışları sonrasında yapılan müdahalelere rağmen, bazı ürünlerde fiyat dalgalanması sürüyor.
SEFA BİLGİTEKİN
Arka planda ise çok farklı bir sebep çıktı ortaya. İddialara göre, dolar kuru sebebiyle gübre maliyetlerini karşılayamayan üreticiler, meyve ve sebzelerde gübre kullanımını yüzde 30 azalttı. Bu da verimi düşürdü, arz azalınca fiyatlar da tırmandı. Türkiye Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Başkanı Fehmi Kiraz, “Üreticiler, artık sadece hasat dönemine yakın üst gübre kullanmayı tercih ediyor. Bu da verimi yüzde 40 azaltıyor. Üretim azalıyor, dolayısıyla ürün fiyatları yüksek oluyor. Vatandaşın, ürünleri ucuza alması için, öncelikle üreticinin kâr etmesi gerekiyor. Bunun yolu da gübre desteğinin artırılması” diye konuştu.