HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Ekmek kavgası

Ekmek kavgası
Ekmek, Ekmek Fiyatlar, Ekmek Ne Kadar, Haber

EKONOMİ Haberleri

Yüzde 15’lik bayi kârı lafta kaldı. Marketler yüzde 10 hizmet bedeli ekledi. Fırıncı da “Beni kurtarmıyor” diyor. Fatura yine vatandaşa mı çıkacak?

Sercan AKINCI
İSTANBUL

Ekmek fiyatları Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Bir süre önce çıkan bir yönetmelikle ekmek satışlarındaki bayi kârlarının yüzde 15’e sabitlenmesi kararlaştırılmıştı. Aldığımız bilgilere göre bu karar kâğıt üstünde kalmış. Bazı zincir marketler bu kararı uygulamazken bazı zincirler ise bayi kârını yüzde 15’e çekip, bunun yanı sıra yüzde 10 hizmet bedeli eklemişler. Bir süre önce de olduğu gibi ekmek fiyatlarının artırılması için yeni tartışmalar başlayabilir.
Konu ile ilgili konuşan Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanı Av. Çetin Keçeli, ekmekteki bayi kârlarının da hâlâ yüzde 25’in üstünde olduğunu belirtti. Yönetmeliğin çıkmasının ardından zincir marketlerin bayi kârlarını yüzde 15’e çekmekle birlikte şimdi de yüzde 10 hizmet bedeli adı altında pay almaya başladıklarını dile getiren Keçeli, bunun yanında yüzde 3 de ciro primi kesildiğini kaydetti. Yönetmeliğin doğru bir adım olduğunu fakat uygulama ve kontrol noktasında sıkıntı olduğunu söyleyen Keçeli, “Üretici ekmeğini satmak zorunda. ‘Yüzde 25 kesinti uyguluyorsan satmıyorum’ deme lüksü yok. Çünkü atıl kapa-site çok fazla. Sıkıntılar çok fazla. Hepsi devam ediyor, değişen bir şey yok” dedi.

YENİ FIRIN AÇILMASIN
Açılan her yeni fırının kapasiteyi ve buna bağlı olarak da maliyetleri artırdığını savunan Keçeli, sadece Esenyurt’ta 340, İstanbul’da ise yaklaşık 4 bin fırın olduğunun bilgisini verdi. Yeni fırın yapımının durdurulması gerektiğine dikkat çeken Keçeli, bu yolla 10 yıl içinde kapasitelerin düzene girebileceğini anlattı.
Fırıncıların iç borçları sayesinde ayakta kalabildiğini ileri süren Keçeli, şöyle devam etti: “Un, maya gibi girdilerimizi vadeli tedarik ediyoruz. Bu nedenle her geçen gün tedarikçilere borcumuz artıyor. Borçları yüzdürerek ayakta kalıyor fırıncılar.”

DEVİRLER HIZLA ARTIYOR
İstanbul Ticaret Odası’nın 250 gram ekmeğin azami 1.25 TL’ye satılması ile ilgili kararını mahkemeye taşıdıklarını söyleyen Çetin Keçeli, bu konudaki sürecin devam ettiğini söyledi. Zor günler geçiren birçok fırıncının, fırınlarını devrettiğini ifade eden Keçeli, “Devir hızı gittikçe artıyor. İşi bilmeyen, bu sektörde kâr olduğunu sanan insanlar devralıyor. Onlar da işi görünce bir başkasına devrediyor” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...