Tüketicilerin yüzde 5’i telefondan dolandırılıyor

Tüketicilerin yüzde 5’i  telefondan dolandırılıyor

EKONOMİ Haberleri

Yapılan araştırmalar cep telefonu üzerinden yapılan dolandırıcılığın hiç de azımsanamayacak boyutlara ulaştığını gösteriyor.

Osman Çobanoğlu
ANKARA

Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi iş birliği ile 26 ilde 18 yaş üstü 2 bin 242 tüketiciyle görüşülerek hazırlanan “Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Araştırma Raporu”na göre katılımcıların yüzde 5’i telefonla, internet veya sosyal medya üzerinden dolandırıldığını belirtirken, yüzde 15’i böyle bir teşebbüsle karşılaştığını ancak dolandırılmadığını söyledi. Dolandırılan tüketicilerin çoğunluğunu ise 65 yaş üstü ve ilkokul mezunu erkekler oluşturuyor. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 95’i internet bağlantısına sahip ve yüzde 65,7’si interneti sosyal ağlarda gezinme amacıyla kullanıyor. Online satın alma davranışlarına bakıldığında, katılımcıların yüzde 35’i internet veya sosyal medya kanallarından alışveriş yapıyor. Bunların çoğunluğu ise 25-34 yaş aralığındaki üniversite ve üzeri eğitim düzeyindeki tüketiciler.

İNTERNETTE ALIŞVERİŞTE GÜVENLİK ENDİŞESİ
İnternetten yapılan alışverişlerde ödeme yöntemi olarak en çok kredi kartı tercih ediliyor. Tüketicilerin yalnızca yüzde 33,6’sının internet veya telefon bankacılığı kullandığı, kullanmayanların çoğunluğunun yüz yüze iletişimi tercih ettiği ve kişisel bilgilerinin çalınmasından korktuğu tespit edildi. 

Yoruma bakıp ürün alıyoruz
İnternet üzerinden en çok giyim ürünleri satın alınırken, ikinci sırada ulaşım hizmetleri (uçak, otobüs bileti) bulunuyor.  Bunları sırasıyla kitap, teknolojik ürünler ve kozmetik ürünleri takip ediyor. İnternetten ürün satın alırken ürüne ve satıcıya ilişkin yorumları dikkate alanlar, katılımcıların yüzde 86,1’ini
oluşturuyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...