HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Rusya’ya ihraç edilen domates geri dönmeyecek

Düzenleyen: /
Rusya’ya ihraç edilen domates geri dönmeyecek
Domates, Rusya Domates, Haber

EKONOMİ Haberleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, Rusya’ya ihraç edilen ürünlerde iadelerin artması üzerine harekete geçti.

Sefa Bilgitekin
ANKARA

Bakanlık, geçtiğimiz yıl Rus yetkililer tarafından yapılan kontrollerde zararlı böcekler tespit edilmesi ve bin 423 iade bildirimi olmasının ardından, ‘Meyve ve Sebze İhracatı İçin Bitki Sağlığı ve Karantina Eylem Planı’ çerçevesinde bir dizi tedbir alacak. Söz konusu eylem planı için geçtiğimiz yaz aylarında ihracatçı birlikleri ile bir araya gelinmişti. Birliklerin talepleri doğrultusunda 153 firmanın ziraat mühendislerine fumigasyon (gazla ilaçlama) operatör eğitimi ve belgesi verilmişti. Bu gelişmeler sonucunda bakanlık, 1 Temmuz’dan itibaren ihraç edilecek domates, çilek ve biberde fumigasyon işlemi başlatacak.

ZARARLI BÖCEKLERE TUZAK KURULACAK
Hazırlanan eylem planına göre, firmalar, üretim alanlarında özellikle iadelerde büyük rol oynayan Akdeniz Meyve Sineğini tuzakla takip edecek.
Alanlarda yetiştirme döneminde veya hasat döneminde çürümüş meyve bulunuyorsa, diğer ürünlere bulaşmaması için sahadan uzaklaştırılacak. Buna ilave olarak zararlı organizmalarla mücadele konusunda Rusya mevzuatına uygun pestisit kullanılacak.

ÜRÜNLER İZLENEBİLİR OLACAK
Paketleme konusunda ise;  ürünler üretim, hasat, paketleme ve ihracat aşamalarında karantina ve gıda güvenliği açısından takip edilecek.
Bu doğrultuda firmalar izlenebilirliği sağlamak için etiket ve barkot sistemleri oluşturacak. Ayrıca bu işlerin takibi için de ziraat mühendisi çalıştırması zorunlu olacak.
Ürünlerin ülkeden çıkışı sırasında da tedbirler alındı. Bütün sevkiyatlara belge kontrolü getirildi.
Bildirim alan firmaların ürünlerine, çıkış sayısının yüzde 10’u oranında bitki sağlığı kontrolü yapılacak. Ayrıca gümrüklerden kontrol edilmeyenlerin çıkışına da izin verilmeyecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...