Avrupa şirketleri Trump'ın Küba kararından endişeli

Düzenleyen:
Avrupa şirketleri Trump'ın Küba kararından endişeli

EKONOMİ Haberleri

Avrupa Birliği'nin (AB) Küba'daki Daimi Temsilcisi Alberto Navarro, Washington yönetiminin "ABD vatandaşlarının Küba'da 1959 yılındaki devrimin ardından ellerinden alınan mal varlıklarını işleten yabancı firmaları dava etmesine izin verme" kararının Avrupalı şirketlerde kaygı oluşturduğunu belirtti.

Büyükelçi Navarro, Trump'ın Küba'da iş yapan şirketlerle ilgili attığı  adımın "Avrupalı şirketlerde büyük kaygıya yol açtığını" ifade etti.

Küba'da 20, 30 yıldır iş yapan Avrupalı iş insanları olduğunu ifade  eden Navarro, "Bu kişiler ticareti, turizmi, uluslararası finans ilişkilerini  geliştirmek için yıllardır Küba'ya yatırım yapıyorlar. Ve birçoğu bana daha önce  böyle bir durumla karşılaşmadıklarını söylüyor." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 17 Nisan'da yaptığı açıklamada,  Küba'da 1959'da yapılan devrimin ardından ülkedeki Amerikalıların elinden alınan  mal varlıklarını işleten yabancı firmaların dava edilmesinin önündeki yasağın 2  Mayıs'tan itibaren kaldırılacağını açıklamıştı.

Yasağın kaldırılmasıyla Küba'da o dönemde ABD'lilerin elindeki mal  varlıklarını alıp işleten çoğu Avrupalı çok sayıda yabancı firmaya karşı onlarca  dava açılabileceği ve milyarlarca dolarlık tazminatların gündeme gelebileceği  bildirildi.

ABD Kongresi'nde 1996'da kabul edilen Helms-Burton yasası,  Amerikalılara Fidel Castro'nun yönetimi devralmasının ardından el konularak  millileştirilen ve çoğu Avrupalı şirketler tarafından işletilen firmalar için  dava açabilmelerine olanak sağlıyordu, ancak dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'dan  bu yana, başkanlar, Küba ile gelecekte varılabilecek olası uzlaşmaya engel teşkil  edeceği gerekçesiyle bu kanunu uygulamaya koymuyordu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...