Saadet zincirine karşı savaş açtı

Saadet zincirine karşı savaş açtı

EKONOMİ Haberleri

“Piramit” ve “Titan” gibi saadet zincirlerine karşı harekete geçen Doğrudan Satış Derneği; Doğrudan Satış Komisyonu ve Etik Kod Uygulaması ile bu yapıları önceden tespit ederek tüketicilerin tuzağa düşürülmesini engelleyecek.

Doğrudan satış sektörü, Türkiye’de son dönemlerde sayıları gittikçe artan piramit yapılara karşı mücadele başlattı. Ticaret Bakanlığına Tüketici Koruma Kanunu’nda mevzuat değişikli önerisinde bulunan Doğrudan Satış Derneği (DSD), aralarında hukukçuların, akademisyenlerin, kamunun ve sektör temsilcisi STK’ların da bulunacağı Doğrudan Satış Komisyonu kurulmasını, Doğrudan Satış Yetki Belgesi oluşturularak, belgenin komisyon kararıyla bakanlık tarafından verilmesini ve yetki belgesi alma ağırlaştırılmasını talep etti. Mevzuat değişikliği ile ilgili Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ifade eden DSD Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Gül “Sektöre hâkim bir derneğiz. Sahada ne olup bittiğini yakından izliyoruz. Piramit, saadet zinciri ya da Titan gibi yapılar bir yandan ülkemize ve insanlarımıza zarar verirken diğer yandan ise sektörümüzün itibarını zedeliyor. Bunun önüne geçmek için mevzuat değişikliği sürecine öncülük ediyoruz” dedi.
Bir yandan Ticaret Bakanlığıyla mevzuat çalışmaları devam ederken, diğer yandan ise DSD olarak bir Etik Kod Uygulaması geliştirdiklerini bildiren Orkun Gül “Sektörümüzden olmayanları tanıyan bir Etik Kod Uygulaması hazırlıyoruz. Bu uygulama sektöre giriş yapan firmaların pazarlama planlarını yakın takibe alarak, mevzuata uygun olup olmadığını tespit edecek. Mevzuat dışı hareket ettiği belirlenen firmalar Doğrudan Satış Komisyonu ile paylaşılacak” diye konuştu.

YETKİ BELGESİ ALMAK ZORLAŞACAK
Mevcut mevzuatta Kapıdan Satış Yetki Belgesi isimli bir belge olduğunu ve bu belgeyi kapıdan satış sektörü olmadıkları hâlde, kendilerinin de alma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Gül “Kapıdan Satış Yetki Belgesi’ni almak çok basit. Hâl böyle olunca da kötü niyetli yapılar gittikçe artıyor. Bu karmaşanın önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığımıza sunduğumuz öneriler içerisinde Doğrudan Satış Yetki Belgesi çıkarılması da yer alıyor” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...