Ehliyetteki ceza sigortayı bozacak

Ehliyetteki ceza sigortayı bozacak

EKONOMİ Haberleri

Kırmızı ışık ihlali, alkollü araç sürüşü, aşırı hız gibi sebeplerden dolayı ceza puanı alan sürücüler daha fazla sigorta primi ödeyecek. Uygulama ile eskiden sigortası için 500 TL ödeyen bir sürücü eğer trafikte çok fazla ihlal yapıyorsa bu rakam 2 bin TL’ye kadar çıkacak.

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor. Resmî Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı yönetmeliği ile zorunlu trafik sigortası primi, sürücülere uygulanan ceza puanları ile sürücü belgelerine el konulma süresi dikkate alınarak belirlenebilecek. Peki düzenleme ne anlama geliyor? Mevcut uygulamada zorunlu trafik sigortası primi belirlenirken aracın kazaya karışıp karışmadığına bakılıyordu. Eğer araç kazaya karışmış ise bir primi bedeli artıyordu. Düzenleme ile artık sadece kazaya bakılmayacak, sürücünün hatalı kullanımı da dikkate alınacak. Mesela kırmızı ışık ihlali, alkollü araç sürüşü, aşırı hız gibi sebeplerle ehliyet ceza puanı alan sürücünün ödeyeceği trafik sigortası primi artacak.

İYİ SÜRÜCÜ KÖTÜ SÜRÜCÜ AYIRT EDİLECEK
Uzmanlar böylece iyi sürücü ile kötü sürücü arasındaki prim farkının yüzde 50’ye ulaşacağını tahmin ediyor. Düzenleme kasko sigortasında da araç yerine sürücülerin sigortalanmasının yolunu açtı. Kırmızı ışık ihlali, hız sınırı ihlali gibi nedenlerden dolayı sürücülere ceza puanı uygulandığını söyleyen İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Turusan Bağcı “Sürücüler kırmızı ışıkta geçtiğinde, hız sınırını aştığında veya alkollü araç kullandığında ceza puanı alıyor. Belli bir puana geldiğinde ise ehliyetine el konuluyor. Bu durum sigorta şirketine yansımamaktaydı. Artık  sigorta şirketleri primleri indirimli tarifeden değil sürprimli cezalı tarifeden yapabilecekler. Örneğin standart hususi yeni bir binek araba için üç yıldan fazla hasarsız indiriminiz var. Bundan dolayı son basamak indirim aldığınızı düşünürsek ortalama 380 TL gibi trafik sigortası primi öderken sigorta şirketinin haberi yokken kırmızı ışıkta geçme, hız sınırlarını ihlal etme, alkollü araba kullanma gibi sebeplerden ceza aldığınızı varsayalım bu durumda sigorta şirketi sigorta primini tespitinde bunları dikkate alarak sigorta primine sürprim uygulayabilir. En üst cezalı prim ile 1.800 - 2.000 TL gibi bundan dolayı daha fazla prim ödeyebilirler” dedi.

TÜVTÜRK’TEN MUAYENE UYARISI
Araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK son günlerde bazı kişi ve kurumların, sahte internet sitesi ve çağrı merkezleri üzerinden randevu ücreti talep ettiğini belirterek araç sahiplerini uyardı. Araç muayene randevusunun www.tuvturk.com.tr sitesinden ve 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden ücretsiz alınabileceğini bildiren firma kanuni yollara başvuracaklarını açıkladı.

KİŞİYE ÖZEL SİGORTA
Uygulama ile birlikte sadece araçların araç değil kişinin de sigortalanma süreci başlıyor. Kazalarda çoğu zaman aracın sahibi farklı kişiler olabiliyor ancak sigortacılar bu durumu sigorta primlerine yansıtamıyordu. Dolayısıyla iyi sürücü ile kötü sürücünün risk primleri de adil bir şekilde paylaştırılamıyordu. Uygulama ile araç değil kişinin sigortalanması süreci başlamış olacak. Ceza puanı olmayan kullanıcılar için sigorta şirketleri daha risksiz buldukları bu sürücünün aracını daha ucuz fiyata sigorta yapacak.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...