Kadına şiddete karşı teknolojik hamle

Kadına şiddete karşı teknolojik hamle

EKONOMİ Haberleri

Bugüne kadar 331 binden fazla kadının yararlandığı 'Vodafone Kırmızı Işık' uygulamasına, telefonu sallayarak yardım isteme, polis ve jandarmayı da aynı yolla arama uygulaması eklendi...

CANAN ERASLAN

Hiçbir sosyal ayrım, ekonomik gelişmişlik, demokratik bilincin engelleyemediği belki de tek şey şiddet... Fiziksel olarak güçlü olanın, kendinden zayıf gördüğüne uyguladığı şiddet, son günlerde bir ünlü isim sebebiyle yine gündemde. Daha önce gerçekleştirdiği teknolojik uygulamalarla 331 bini aşkın kadını şiddete karşı koruma yolunda bilinçlendirip uygulamayı kullanmasını sağlayan Vodafone, bu amaçla geliştirdiği 'Kırmızı Işık' uygulamasına yeni özellikler ekledi. Bu yeni özellikleri, oyuncu Doğa Rutkay'ın seslendirdiği bir iletişim kampanyası ile tanıtan ve mesajını "Şiddete karşı #BenVarım de, acılar maskelenmesin" diyerek veren Vodafone'un geliştirdiği uygulama, Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Doğa Rutkay'ın katılımıyla düzenlenen online toplantı ile anlatıldı. Hasan Süel, vakıf olarak amaç odaklı şirket olma hedefiyle çalışma yaptıklarını, 2025 yılına kadar 1 milyon insanın hayatına dokunmayı amaçladıklarını, son dönemde kadına şiddet vakalarında, salgın sebebiyle evde kalınan dönemde daha da artış gösterdiğini görerek harekete geçtiklerini söyledi. Kampanya ile kadınların gördüğü şiddeti maskelemesinin önüne geçmek istediklerini, buna 'Kırmızı Işık' uygulamasıyla destekleme amacında olduklarını söyleyen Süel, kadınların desteklenmesine yönelik yeni projeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi. Çalışmayı, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da destekliyor.

KIRMIZI IŞIK YENİLENDİ
Yeni uygulamayla sesli ve dokunmatik çağrı özellikleri de eklendi. Ayrıca ülkemizde yaşayan mülteciler için programa Arapça dil seçeneği de eklendi. Uygulama, şiddete maruz kalan kadınların bu durumda neler yapabileceklerini açıklayan metinlerle de destekleniyor.

TELEFONU SALLAYIN ACİL MESAJ GİTSİN
Telefonuna 'Kırmızı Işık' uygulaması yükleyenler, şiddete maruz kaldıklarında veya herhangi tehlikeli bir durumda kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına acil mesajı gitmesini sağlıyor. Bunun için telefona 3 kişi tek tuşla kaydediliyor. Salla-uyar özelliği ile kayıtlı kişilere konum bilgisi ve 'Acil SMS' gönderiyor. Uygulamayla Alo 183, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı numaraları tek tuşla aranabiliyor. "Yol Arkadaşım" özelliğiyle de kullanıcıların bulundukları yerde kendilerini güvensiz hissettiklerinde, harita üzerinden anında konum bilgisi paylaşmasına imkân veriliyor.

ASAYİŞTE AZALMA ŞİDDETTE ARTIŞ VAR
Bütün dünyayı yeniden şekillendiren Covid-19 salgınına karşı yapılan 'evde kal' çağrıları sonucu asayiş olaylarında yüzde 14,5 azalma yaşanırken, aile içi şiddet olaylarında yüzde 38,2 artış görüldü. Bir başka deyişle kadına şiddet vakası, 1.804’ten 2.493’e yükseldi. Dünya ülkelerinde ise şiddet vakalarında yüzde 25'e varan artışlar dikkat çekti.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...