Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

EKONOMİ Haberleri  / AA

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,25'te sabit tuttu.

Merkez faizi artırmadı. Dolar 8 TL olacak mı? Altın 500 TL'yi görecek mi?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Günlerdir piyasada yapılan yorumlarda, "en az 200 baz puanlık artış yaşanacağı" bekleniyordu. Para Politikası Kurulu (PPK), Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın ise 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verdi.

Yapılan açıklamada “Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın; sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir. İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir. Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. Güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir” denildi.

MERKEZ DURDU, DÖVİZ VE ALTIN FIRLADI
Merkezin faizi sabit tutma kararının ardından döviz ve altında hızlı hareketler yaşanıyor. Dolar 7,80 TL'den 7,95'e kadar çıktı. Gram altın 490 TL'yi gördü. Analistler ilk tepkinin ardından fiyatlarmalarda da sakinleşmenin yaşanacağını, TCMB'nin diğer yöntemlerle TL'yi desteklemeye devam edeceğini, bu sebeple döviz ve altında panikle yapılacak alımların kısa vadeli zarara sebep olabileceğini belirtiyor. Dolarda kısa vadede 8 TL, gram altında ise 495 TL seviyeleri direnç olarak takip edilecek. Bu arada avro da 9,42 TL'ye kadar tırmandı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...