Kızgın kayalardan enerji üreteceğiz

Kızgın kayalardan enerji üreteceğiz

EKONOMİ Haberleri

Jeotermal elektrik üretiminde Avrupa’da birinci dünyada dördüncü sırada yer alan Türkiye, yeni bir yöntemle, yer kabuğu üzerindeki kızgın kuru kayaçlardan enerji üretecek.

C. Fırat Aydoğmuş ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; akışkan içermeyen, 2 bin metreden daha derinlerde ve yüksek sıcaklık içeren sahalarda çalışmayı hayata geçirdi. İlk sondajlar Ankara, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Aydın, Denizli, İzmir, Afyon ve Kütahya’da başladı. 1000-3.000 metre arası derinliklerde, 60-180 santigrat derece ısı değerlerine ulaşıldı. Enerjinin yüzeye çıkarılması için, kızgın kuru kayaların üzerinde bir rezervuar oluşturulacak. Yüksek sıcaklıktaki sıvı, termal enerji şeklinde yeryüzüne çıkarılacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da potansiyel araştırılacak. Türkiye’de 4 bin dönüm jeotermal sera yer alıyor. 125 bin konutun ısıtması gerçekleşiyor. 400’e yakın kaplıca faaliyet gösteriyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...