Gram altında yeniden 500 TL sesleri yükseldi

Gram altında yeniden  500 TL sesleri yükseldi

EKONOMİ Haberleri

Şubat-mart aylarında 400 TL'ye kadar gerileyen ve o tarihlerden itibaren yükselişe geçen gram altın, yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Altının ons fiyatının 1.800 doların üzerine çıkması sonrası, gram altın da 485 TL’yi aşarak yılın zirve seviyesini gördü.

Ö. FARUK BİNGÖL

Bu aralar gram altın, dolardan daha ziyade 'ons'tan destek buluyor. Ons fiyatlarında ise ABD'den gelecek ekonomik veriler belirleyici. Dün açıklanan ABD Nisan Ayı Tarım Dışı İstihdam Verisi de bu anlamda önemliydi. Nisanda tarım dışı istihdam 266 bin artış kaydetti. Beklenti 1 milyonluk istihdam artışı yönündeydi. Ülkedeki işsizlik oranı ise yüzde 6,1'e yükseldi. Buradaki beklenti de yüzde 5,8 seviyesindeydi. Gerçekleşen rakamlar beklentilerden zayıf olunca "ABD Merkez Bankasının teşviklere devam edeceği, faiz artışı için aceleci davranmayacağı" yönünde beklentiler kuvvetlendi. Böylece ons altın 1.840 dolara çıktı. Gram altın da 488 TL'yi gördü.
Gram altın için 500 TL aynı zamanda psikolojik bir seviye... Onsta yükselişin devamı hâlinde, gramda da yeniden 500 TL'yi görme ihtimali artacaktır. Şu anda ons, zayıf dolar ve yüzde 1,6'nın altında seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizinden destek buluyor. Ve 1.800 dolar üzerinde seyir, olumlu görünüyor.
Şunu da hatırlatmakta fayda var: ABD'de ekonomik toparlanma, FED'in nasıl bir politika izleyeceğine yönelik işaretler verecek. "Ekonominin aşırı ısındığı ve bir miktar faiz artışı olması gerektiği" yönünde karışık mesajlar geliyor. Bundan sonraki veriler güçlü bir toparlanmaya işaret ederse, ons üzerinde baskı oluşur. Şu anda her ne kadar yüksek enflasyon beklentileri altını beslese de, tıpkı 2013 sonrası yaşanan ve "tapering" olarak adlandırılan FED'in bilanço küçültme sürecinde onsun gerilemesinden korkuluyor. Yatırımcıların bunlara dikkat etmesinde fayda var...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...