Yumurtayı lisans alanlar üretmeli

Yumurtayı lisans alanlar üretmeli

EKONOMİ Haberleri

Vatandaşlar raflarda tanesi 80 kuruş ila 2 lira arasında değişen yumurtanın pahalılığından şikâyet ederken, üreticiler de maliyetlerden yakınıyor.

Cevdet Fırat Aydoğmuş | ANKARA

Üreticilerin, maliyetinin 10 kuruş altında yumurta sattığını söyleyen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, herkesin yumurta işine girmemesi gerektiğini belirterek, sorunun çözümü için ‘lisans’ verilmesi gerektiğini belirtti. Çok fazla üretici olmasının piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Afyon, “Ülkemizin ihtiyacı olan yumurtayı üretecek olanlar, bu konuda bilgi, yetki ve kapasiteye sahip insanlar olmalı. Bu insanlar da lisans alarak üretim yapmalı. Ola ki yumurta fiyatları aşırı şekilde yükselmeye başladı, o zaman da yeni yatırımcıya lisans verilmeli. Akşam karar verip, sabah tavukçu olanlar var. Üretici, belli bir onaya tabi olmalı” dedi.

Maliyetlerin arttığını da anlatan Afyon, “Mısırın tonu geçen yıl 1.800 liraydı, şu anda 2.500 lira; soya küspesinin tonu 350 dolardı, şu anda 650 dolar. Yemin tonu ise geçen yıl 2.100 liraydı, şimdi 3.250 lira oldu” diye konuştu. Afyon, maliyetlerin artmasından dolayı atıl kapasiteyle çalışan tesislerin sayısının çoğaldığını ifade etti. Maliyetin yumurta başına 65 kuruş olduğunu ancak yumurtanın üreticiden 55 kuruşa çıktığını ve 10 kuruş zarar edildiğini ifade eden Afyon, yumurta üreticisinin devletten destek beklediğini vurgularak, “Batmak istemiyoruz. Ya ürettiğimiz maliyete yumurta satacağız ya da sattığımız fiyata yem imal edeceğiz” ifadelerini kullandı.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...