Ayçiçeğinde millî tohumu bulduk

Düzenleyen:
Ayçiçeğinde millî tohumu bulduk

EKONOMİ Haberleri

Gıda fiyatlarında en yüksek artışlardan biri ayçiçeği yağında yaşandı. Son 1,5 yılda 5 litre yağın fiyatı 30 TL’den 80 TL bandına kadar yükseldi.

Tarım sektörü, yüzde 65 oranında dışa bağlı olunan bu üründe millî atak başlattı. Bu kapsamda Yudum ve Tohum Derneği iş birliği, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü desteği ile ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Projesi’ başlatıldı. Yüksek verimli yerel tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olan proje dâhilinde ilk hasat da yapıldı. Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul Silivri’de belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekimi gerçekleştirilen toplam 10 çeşit yerel tohumdan elde edilen ürünler, yüksek verim ve kalitesiyle ümit verdi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil “Yağlı tohumlarda ham maddede büyük oranda dışa bağımlıyız. Ülke olarak her yıl 3,5-4 milyar dolar bedeli ne yazık ki dışarıya ödüyoruz. Bu sorunun tek çözümü ise yerli üretimi artırmak. Bölgelerimiz için en uygun ve yüksek verimli yerel tohumlar geliştirmeliyiz. Bu proje bu anlamda çok önemli” dedi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...