HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Artan üretim, doğalgaz ithalatını fırlatacak

Düzenleyen: /
Artan üretim, doğalgaz ithalatını fırlatacak
Doğalgaz, Doğalgaz İthalat, Haber

EKONOMİ Haberleri

Türkiye’nin 2019’da 45 milyar metreküp olan doğalgaz ithalatının, pandemi sonrası başlayan üretimle birlikte artması bekleniyor.

Enerji Bakanlığı bu sebeple Gazprom başta olmak üzere tedarikçi şirketlerle görüşmelere başladı. Önümüzdeki yıl üretimdeki artış beklentilerine paralel olarak 60 milyar metreküplük ithalat planlanıyor. Yılın ilk 8 ayında 20 milyar metreküp ithalat yapıldı. Pandemi döneminde aynı sürede 8 milyar metreküp ithalat gerçekleşmişti. Artan talep dünyada gaz fiyatlarını da yükseltiyor. Öyle ki İngiltere’de doğalgaz dağıtım şirketi, beklentinin çok üzerinde artan doğalgaz fiyatına rağmen, ülke içinde tüketiciye taahhüdü sebebiyle maliyeti fiyata yansıtamadığı için iflas tehlikesine düştü. Avrupa’da birçok ülkede aynı durumun yaşandığı belirtiliyor. İthalat fiyatları resmi olarak açıklanmadığı için uluslararası anlaşmalara göre fiyat belirleniyor. Öte yandan Türkiye’de doğalgazın vadeli ticaretime imkân sağlayacak piyasa 1 Ekim’de açılıyor. Vadeli Doğal Gaz Piyasası’nda katılımcılar; takip eden aylar, çeyrekler ve yıllar için maliyetlerini ve satışlarını önceden netleştirerek fiyat belirsizliğinden kaynaklanan riskleri azaltabilecek.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...