Faiz indirimi ekonomiye can verecek

Düzenleyen:
Faiz indirimi ekonomiye can verecek

EKONOMİ Haberleri

Merkez Bankasının faiz indirim kararı sonrası kamu bankaları, kredi faiz oranlarında 200 baz puana kadar indirim yaptı. Ekonomiyi hareketlendirecek bu adım, çarkların daha hızlı dönmesini ve yeni yatırımların hayata geçirilmesini sağlayacak.

Son iki ayda Merkez Bankasının üste üste yaptığı faiz indirimleri sonrası gözler bankaların kredi faiz oranlarında yapacağı değişikliklere çevrilmişti. Bu konuda ilk adım kamu bankalarından geldi. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından kredi faiz oranları ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda düşürüldü. Üç kamu bankasının yaptığı ortak açıklamaya göre 22 Ekim itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapıldı.

MALİYET AZALACAK, İŞLER AÇILACAK

İş dünyasının yatırım maliyetini azaltıp yeni yatırımların yapılmasını sağlayacak faiz indirim kararıyla ekonominin çarkları daha hızlı dönecek. Faiz indirimleri yaklaşık 200 alt sektörü besleyen inşaat sektörünü de hareketlendirecek. Konut kredileri faiz oranlarında bugün itibarıyla 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34’lük faiz oranları uygulanacak.

Kamu bankalarından yapılan açıklamada “Bankalarımız bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülkemiz ekonomisinin ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya, müşterilerimizin ve firmalarımızın yanında olmaya devam edecektir” denilirken faiz indirimini özel bankaların da izlemesi bekleniyor.

İTO: TÜM BANKALARA YAYMA ZAMANI

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, faiz indiriminin kredi kullanan firmaların maliyetlerini düşüreceğini belirterek “Maliyetlerdeki düşüşün, pek çok sektöre olumlu yansımalarını göreceğiz. Şimdi bu indirimi diğer tüm bankalara yayma zamanı” dedi.

Faiz indirimi ekonomiye can verecek

Nazmi Durbakayım, "Konut kredi faizlerinin sadece kamu bankaları ile sınırlı olmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İNDER’DEN SIFIR KONUT İÇİN KAMPANYA ÇAĞRISI
Özeller de taşın altına elini koysun

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının konut kredilerinde yaptığı indirimin piyasaya geçmişte olduğu gibi bu dönemde de oldukça olumlu yansıyacağını ifade ederek “Faiz indiriminin ilk etapta özellikle ikinci el konutlarda yeni bir alım dalgasına yol açmasını bekliyoruz. Gerek dövizde gerçekleşecek kâr satışları gerekse düşük faiz indiriminin sağladığı avantaj yatırım amaçlı satışlarda artış sağlayacaktır” dedi.

Faiz indiriminin birinci el konuta beklenen ölçüde yansıması için özel bir kampanyaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Durbakayım “Arzu ettiğimiz kampanya faizinin, geçen seneki gibi yüzde 0,64 seviyelerinde olmasını beklemiyoruz. Ama aylık yüzde 0,99’un altında olması ve süresinin en az bir yıl olmasının süreklilik açısından daha verimli olacağını düşünüyoruz. Firmalarında bir miktar faizi sübvanse etmesi, oranı yüzde 0,80’le kadar çekebilir. Konut kredi faizlerinin sadece kamu bankaları ile sınırlı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Özel bankaların da taşın altına elini koyması gerekir” değerlendirmesini yaptı.

KUR ARTIŞI TALEBE YANSIR
Yabancıya özel konutla ülkemizi değerli kılalım

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, faiz indirimi ve sonrasında yaşanan döviz kuru artışlarının, gerek iç gerekse de yabancılar için gayrimenkule olan talebi artıracağını söyledi.

AB ülkelerine göre ülke başına ortalama konut fiyatlarında Türkiye’nin 16. sırada yer aldığını belirten Özelmacıklı “Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,2 artarak 37 bin 479 oldu. Mesela ülkemizdeki konut fiyatlarını Monako ile kıyasladığımızda yaklaşık 10 kat fark görüyoruz. Yabancılara özel projeler geliştirerek bu değeri artırmamız gerekiyor” dedi. 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...