HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Sanayide tasarruf potansiyeli yüzde 30

Düzenleyen:
Sanayide tasarruf potansiyeli yüzde 30
Enerji, Ekonomi, , Haber

EKONOMİ Haberleri

İklim kriziyle iş dünyasında çevreci üretime yönelik farkındalık artarken ‘Sınırda Karbon’ düzenlemesi gibi mekanizmalar ile emisyondan arındırılmış üretim bir tercihten öte zorunluluk hâline geliyor.

Önder Çelik İSTANBUL

Son dönemdeki enerji krizi sanayide dışa bağımlı olmamanın ve verimliliğin önemini bir defa daha ortaya koydu. Enerji hizmet şirketi Escon da bu kapsamda potansiyeli harekete geçirebilmek için ‘Türk Sanayiinin Enerji Verimliliği Raporu’nu hazırladı.

Çalışmayla 45 şehirde, 14 sektördeki 320 sanayi tesisi ve ticari bina analiz edildi. İncelenen işletmelerin enerji tüketimlerinin yıllık 6,6 milyon TEP (Ton Eş Değer Petrol) olduğunu anlatan Escon Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, bu işletmelerde yapılacak enerji verimliliği yatırım projeleri sonucunda elde edilecek emisyon azaltımının toplam 1,1 milyon ton karbondioksit olduğunu kaydetti. Ünlü, bu rakamın 60 Belgrad Ormanı’na eş değer olduğunu ifade etti.

Raporda, enerji verimliliği çalışmaları yapıldığı takdirde 14 sektörde sağlanabilecek tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğu ifade edildi. Bu da cari açığın kapanmasında önemli rol oynayacak. Tasarruf potansiyeli en yüksek alan yüzde 67,3 ile ticari binalar olurken, onu yüzde 49,9 ile orman ürünleri, yüzde 45,07 ile kağıt ve yüzde 44,7 ile gıda sektörü izledi. 1 TEP tasarruf için ticari binalarda yapılması gereken yatırım 14 bin 418 TL olurken, seramik 1.671 TL ile en az yatırım maliyeti gerektiren sektör olarak dikkat çekti.

TEK KURUŞ HARCAMADAN VERİMLİ OLUN

Finansmana erişim konusunda çözüm sunan Enerji Performans Sözleşmeleri ile bütün maliyeti enerji hizmet şirketlerinin üstlendiğini hatırlatan Ünlü, şöyle devam etti: Bu sayede sanayiciler bir kuruş dahi yatırım yapmadan tesislerini enerji verimli hâle getirilebiliyor. 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...