Kamunun devlerinden katılım bankası atağı

Kamunun devlerinden katılım bankası atağı

Ekonomi Haberleri

Başka bir isim ve bilanço ile katılım bankası kurma hazırlıklarını son safhaya getiren Ziraat ve Halk Bankası, izin için BDDK'ya başvuracak.

Kamu bankacılığının iki devi Ziraat Bankası ile Halk Bankası, ayrı ayrı katılım bankası kurmak üzere kollarını sıvadı. Bu konudaki çalışmalarını son aşamaya getiren her iki kurumun önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) izin için başvuru yapmaları bekleniyor. Ziraat Bankası'nın girişimiyle ilgili edinilen bilgilere göre faizsiz bankacılık hizmeti verecek yeni iştirakte Ziraat adı geçmeyecek. Banka, ayrı bir şirket ve bilanço yapısı ile ayrı bir iştirak kuracak. Ancak yeni banka Ziraat Bankası'nın mevcut şube altyapısını kullanabilecek. Kurulacak yeni katılım bankası ile ilgili BDDK, ayrı bir şirket ve bilanço yapısı gerektiğini Ziraat Bankası'na iletti. BDDK'dan elde edilen bilgilere göre yeni bankanın ismi Ziraat Bankası ya da Ziraat Katılım da olmayacak. Başka bir isim altında kurulacak. Malezya'da bankaların aynı isimle katılım bankası ve konvansiyonel banka kurduğuna, ancak bu yapının büyük eleştiriler aldığına dikkat çeken BDDK yetkilileri; katılım bankası ile ortaklığın, izinden sonra kurabileceğinin altını çiziyorlar. Katılım bankası kurulmasında ilk önce Hazine'den izin alınıyor. BDDK'nın asgari 300 milyon dolarlık sermaye şartı bulunuyor. Yeni katılım bankalarına, "bankacılıkla tanışmayan kesimlerin piyasaya çekilmesi" açısından BDDK'nın oldukça olumlu baktığı biliniyor.
Geçtiğimiz günlerde de ortakları arasında yerli ve yabancı katılım bankaları ile Hazine'nin yer alacağı belirtilen 'Mega İslam Bank'ın kurulması için girişimlere başlandığı yönünde haberler gündeme gelmişti. Sermayesi 1 milyar dolar olarak planlanan bu bankanın, bütün İslam ülkelerindeki katılım bankalarına finansman desteği vereceği belirtilmişti.
Cenk Esen

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...