Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mehmet Şimşek, 'Bütçeyi Cuma günü Meclis'e göndereceğiz'

/ Kaynak: AA
Mehmet Şimşek, 'Bütçeyi Cuma günü Meclis'e göndereceğiz'

Ekonomi Haberleri  / AA

Maliye Bakanı Şimşek, "Bütçeyi Cuma günü Meclis'e göndereceğiz" dedi,

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uluslararası Para Fonunun (IMF) Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarını değerlendiren Şimşek, dışarından yapılan eleştirileri yapıcı ve yol göstericiyse dikkate aldıklarını söyledi. IMF'nin 2013 yılı 4. madde görüşmeleri sonrasında Türkiye'ye dönük değerlendirmelerinde kısmen haklı noktalar bulunduğunu dile getiren Şimşek, bunun yanında IMF'nin geleneksel şablonlarına dayalı önerilerde de bulunulduğunu ifade etti. Türkiye'de cari açık sorunu bulunduğuna ve bunun yapısal bir sorun olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun kısa vadeli, günübirlik politikalarla çözülemeyeceğini vurguladı. IMF'nin kamu harcamalarının kısılması yönündeki talebinin haklı olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
"Doğru talebe doğru demek lazım ama bütçede de göreceksiniz özellikle cari harcamalara yönelik olarak çok ciddi inisiyatifler aldık. Yakında bütçeyi açıklayacağız. Özellikle nbsp;son yıllarda çok büyük genişleme kaydeden kamu personel alımı noktasında belki farklı bir yaklaşım içerisine gireceğiz. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu personeli alacağız ama geçtiğimiz yılda hakikaten çok çok, yani bütün dünya kamuda küçülmeye giderken biz bayağı büyümeye gittik. 2007'den bu yana kamuda taşeron, hizmet alımı da dahil neredeyse 700 bin civarında ilave kamu personelinde gelişme var. Bu çok ciddi bir rakam. Bütün dünyada ise tam tersine bir gidişat vardı. Bu şunu gösteriyor, Türkiye'nin makro dengeleri, bütçe dengeleri iyi olduğu için Türkiye'nin ihtiyacı olan birçok alanda personeli aldık ama ilanihaye bu devam etmez. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda genişleme makul ama ihtiyaç duymadığı alanlarda artık bizim disiplini oturtmamız lazım, ben onu kastettim." nbsp; nbsp;
OVP çalışmaları bitmek üzere, muhtemelen yarın açıklanır

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin çalışmaların bitmek üzere olduğunu yakın bir zamanda, belki yarın açıklanabileceğini bildirdi. nbsp;Bütçeyi de Cuma günü Meclis'e göndereceklerini belirten Şimşek, "Anayasa gereği son gün 17'sinde ama biz nbsp;bayramda kimseyi çalıştırmak, yormak istemiyoruz, onun için planımızı, programımızı Cuma nbsp;günü teslim edecek şekilde yaptık" dedi. 2014 bütçesinin, mali disiplini ciddi bir şekilde gözeten, aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanındaki alt yapı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir bütçe olduğunu anlatan Şimşek, bu bütçede de klasik hale geldiği gibi açığı en düşük düzeyde tutmayı amaçladıklarını söyledi. Gelecek yıl için şu an itibarıyla kararlaştırılan yeni bir vergi artışının olmadığını ifade eden Şimşek, "Şu an itibarıyla kararlaştırdığımız, üzerinde çalıştığımız nihai hale nbsp;getirdiğimiz bir tedbir yok. Duruma bakacağız. Bütçe dengeleri ve mali disiplini önemsiyoruz. Gerektiği zaman gerekli tedbiri almaktan imtina etmeyiz, ama şu aşamada acilen alınması gereken bir tedbir seti söz konusu değil" diye konuştu. nbsp;Büyüme hedeflerine ilişkin eleştirileri de değerlendiren Şimşek, nbsp;şöyle konuştu: "Biz de gönül ister ki çok daha büyük büyüme hedefleri koyalım ve başaralım ama gerçekçi olalım dünyadan son 60 yılın en büyük krizinin yaşandığı bir dönemdeyiz ve bu dönemin sonuna da gelmedik. Bizden en büyük mal alan AB perişan, Orta Doğu'daki gelişmeler ortada. Biz bu sene için yüzde 4 büyüme öngörmüştük. IMF'nin AB için öngörüleri doğru çıksaydı biz bu hedefi büyük ihtimalle tutturacaktık."
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...