Yeni asgari ücret ile 1565 lira avantaj! Milyonların cebi rahatlayacak

Düzenleyen:
Yeni asgari ücret ile 1565 lira avantaj! Milyonların cebi rahatlayacak

EKONOMİ Haberleri

Asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapıldı ve net asgari ücret 5500 liraya yükseldi. Milyonlarca vatandaşın cebini rahatlatacak olan bu gelişme birtakım avantajları da beraberinde getirdi. Brüt ücretle çalışan işçi ve memur daha az vergi ödeyecek, yılın kalan döneminde yaklaşık olarak bin 565 liralık vergi avantajı olacak. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan son birkaç aydır merakla beklenen asgari ücret zammını açıkladı, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren oran belli oldu. Erdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan asgari ücretin 5500 lira olduğunu duyurdu. Bu gelişme ile birlikte milyonlarca çalışan yılın kalanında daha az vergi ödeyecek, büyük avantaj sağlayacak. Brüt ücretle çalışanların cebine kalan para yaklaşık bin 565 lira olacak.

SADECE BRÜT ÜCRETLE ÇALIŞANLARA AVANTAJ SAĞLAYACAK

Yılbaşında asgari ücrete yapılan zamla birlilte asgari ücret vergi dışı bırakılmıştı. Gelir vergisi, damga vergisinden istisna edildiği için yeni asgari ücretin tamamı da (6.471 lira) vergi dışında kalacak. Brüt asgari ücrete kadar olan kazançlar da damga vergisinden muaf tutuluyor. Yeni asgari ücretle damga vergisinde avantaj 49 lira olacak.

Asgari ücretin vergi dışı olması sadece brüt ücretle çalışanlara avantaj sağlayacak. Net ücretle çalışanlar gelir vergisi diliminden etkilenmedikleri için onlar açısından bir avantaj olmayacak.

NET ÜCRETTE İŞVERENE AVANTAJ VAR

Net ücretle çalışanlarda ortaya çıkan vergi avantajından işverenleri yararlanacak. Brüt ücret üzerinden sigorta primi kesilirken, işçilerde yüzde 15 oranındaki prim düşülerek kalan tutarın vergisi hesaplanıyor. Buna göre, 32 bin liraya kadar olan bölüm yüzde 15, 32 bin ila 70 bin lira arasındaki bölüm yüzde 20, 70 bin ila 250 bin lira arasındaki kısım yüzde 17, 250 bin ila 880 bin lira arasındaki bölüm de yüzde 35 oranında vergilendiriliyor. 880 bin TL'yi aşması halinde bu oran yüzde 40'a çıkıyor.

Asgari ücretin üzerinde kazancı olanların da yeni belirlenen asgari ücret tutarına kadar olan kazançları vergiden istisna olacak. Yeni asgari ücret artışı ile beraber 8 bin lira alan çalışanın ödemesi gereken yıllık gelir vergisi 5 bin 428 lira, damga vergisi 206 lira olmak üzere 5 bin 634 liraya düşecek.

Böylece yıllık bazda eline geçen net ücret yaklaşık 1.565 lira artarak, 74 bin 405 liradan 75 bin 966 liraya çıkacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...