HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

EYT'liler ne zaman emekli maaşına kavuşacak? İsa Karakaş tarih verdi...

Düzenleyen: /
EYT'liler ne zaman emekli maaşına kavuşacak? İsa Karakaş tarih verdi...
EYT, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Son Dakika, Ekonomi, EYT Son Durum, EYT Haberleri, Haber

EKONOMİ Haberleri

EYT son dakika gelişmeleri peş peşe geliyor, milyonlarca EYT'li formül hesapları yapıyor. Çeyrek asra yaklaşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesinin çözümü konusunda artık geri dönüşün olmadığını söyleyen SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, EYT'lilerin en erken ne zaman emekli maaşına kavuşabileceğine değindi. Karakaş, EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanunun en erken Aralık ayı içinde kabul edilebileceğini, yürürlük tarihinin 2023 yılının ocak ayı olacağını ve EYT’lilerin bu durumda en erken 2023 yılı şubat ayında emeklilik maaşına kavuşabilecekleri kanaatinde olduğunu belirtti.

23 senedir çözüm bekleyen EYT sorunu, uzun zamandır ekonomi gündeminin üst sıralarını meşgul ediyor. Milyonların gözü kulağı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili hükümet kanadından gelecek açıklamalarda. Her ne kadar sene sonu işaret edilse de EYT'liler kesin bir tarih ve açıklama beklerken, formül hesapları ve "EYT kimleri kapsayacak, kaç kişi yararlanacak" gibi soruların da cevabı merakla bekleniyor. Peki EYT'liler emekli maaşlarını en erken ne zaman alabilecekler? Yazarımız İsa Karakaş, bugünkü köşe yazısında konuya dair değerlendirmelerde bulundu.

"EYT’nin kapsamı, hangi şartlarla bu düzenlemeden faydalanabileceği henüz netlik kazanmadığından bu hususlarda bir şey söylememiz doğru olmaz" diyen Karakaş, EYT meselesinin 23 seneden beri ortada durmasının en önemli sebebinin 'maliyet hesabı dolayısıyla bütçe' olduğunun altını tekrar çizdi.

EYT'LİLER EN ERKEN NE ZAMAN EMEKLİ MAAŞI ALABİLECEK?

"Bu sorunun cevabını sağlıklı olarak tahlil etmek için 2023 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanununun TBMM’de yapılacak görüşmeleri ile hazırlanacak SGK bütçesi ve hükûmet kanadından yapılan açıklama ve planlamalara bakmak lazım" diyen Karakaş, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Buna göre EYT takviminin aşağıdaki şekilde cereyan edeceği değerlendirilmektedir.

  • -1 Ekim TBMM açılışı
  • -Ekim ayında öncelikli olarak kamuda çalışan sözleşmelilerin kadroya alınması çalışmaları,
  • -15 Ekim merkezî bütçe görüşmeleri
  • -En geç 31 Aralık 2022 günü itibarıyla Resmî Gazete’de yayımlanması,
  • -Aralık ayı içinde EYT yasa teklifinin TBMM’de görüşülmesi.

Bu bağlamda EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanun en erken aralık içinde kabul edilecektir. Yürürlük tarihi 2023 yılının ocak ayı olması değerlendirilmektedir."

İLK MAAŞ ŞUBAT AYINDA

Genel olarak emekli aylığına emeklilik talebini takip eden aydan itibaren hak kazanıldığını ve sigortalılık statüsüne göre işlemlerin değiştiğini belirten Karakaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bu bağlamda EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanun en erken aralık içinde kabul edilse ve yürürlük tarihi 2023 yılının ocak ayı kabul edilse bile EYT’lilerin en erken 2023 yılı şubat ayında emeklilik maaşına kavuşabilecekleri kanaatindeyim. Keza EYT’liler çıkarılacak yasanın yürürlüğe konacağı ocak ayında emeklilik dilekçelerini verse bile açıklanan SGK mevzuatı gereğince takip eden şubat ayından itibaren maaş alabileceklerdir."

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...