50 bin konut ofisten dönüşecek

50 bin konut ofisten dönüşecek

EKONOMİ Haberleri

Konut ve kiralardaki fahiş artışlara karşı yeni bir adım atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ülke genelinde kiralanamayan ya da satılamayan 4 milyon metrekare ofisin konuta dönüştürüleceğini, bunun da 50 bin yeni konut demek olduğunu ifade etti.

HABER MERKEZİ | ANKARA

Türkiye genelinde arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofisler konuta dönüştürülecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Resmî Gazete’de yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği değişikliği ile binalardaki ofi s kullanımlı bağımsız bölümlerin, konuta dönüştürülebilmesine imkân sağlandı. Yeni yönetmeliğe göre, Ticaret + Konut parsellerinde yer alan iskân almış veya henüz inşa aşamasında olan ofi s kullanımlı bağımsız bölümler, parseldeki toplam konut kullanım oranı yüzde 80’i geçmeyecek şekilde, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konuta dönüştürülebilecek. Bu sayede; sadece İstanbul’da Konut + Ticaret alanlarında bulunup satılamayan veya kiralanamayan yaklaşık 1,5 milyon metrekare ülke genelinde ise 4 milyon metrekare ofi sin, talep edilmesi hâlinde konuta dönüşebilmesinin yolu açıldı. Bu düzenleme ile İstanbul’da 10 bin, ülke genelinde ise 40 bin adet ofi sin konuta dönüşmesi hedefl eniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenlemeyi “Konut-kira fi yatlarını düşürmek için her adımı atıyoruz! İstanbul’da yaklaşık 1,5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofi s konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek” şeklinde duyurdu.

DOĞALGAZ HATTI KOLAYLIĞI

Ayrıca doğalgaz hattı bulunan parsellerde yeni yapılacak binalarda her bağımsız bölümün girişine kadar doğalgaz tesisatı yapılması zorunlu hâle getiriliyor. Yine mevcut binalarda katı veya sıvı yakıtlı sistemlerde doğalgaza geçiş istenmesi hâlinde tadilat ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılarak bu konuda bazı yaşanan bürokratik süreç basitleştiriliyor. Yapılan bir başka düzenleme ile özellikle sel, su taşkını durumlarında bodrum katlara su dolması hâlinde yaşanan elektrik kaçağı ile ilgili sorunların önlenmesi amacıyla yeni yapılacak binalarda DSİ veya su/kanalizasyon idarelerince tespit edilen taşkın kotunun altına trafo yapılması önleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...