Hayati Yazıcı, 'Rüşvet alanın gözünün yaşına bakmayacağız'

- Güncelleme:
Hayati Yazıcı, 'Rüşvet alanın gözünün yaşına bakmayacağız'

Ekonomi Haberleri

Bakan Hayati Yazıcı: Rüşvet verenin de, alanın da bu tür işlere göz yumanın da, gözünün yaşına bakmayız" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gazetemize yazdığı makale ile gümrük çalışanlarına seslendi.Gümrük çalışanlarına gazetemiz aracılığıyla seslenen Bakan?Yazıcı, "Vatandaşın bürokratik işlerini çözün. Kolaylaştıran taraf olun. Müteşebbisi gümrükte bekletmeyin. Rüşvet verenin de, alanın da bu tür işlere göz yumanın da, gözünün yaşına bakmayız" dedi.

İnsanın işe başlamasıyla birlikte hayatında yeni bir sayfa açılır. Sizler de hayatınızın yeni bir döneminin başındasınız. Sizler ülkemizin gümrük idareleri için taze kan, yeni bir enerjisiniz. Hepinizin gittiğiniz yerlere bu enerjiyi taşımanızı istiyorum. Gümrük idarelerinde çalışmak sıradan bir devlet memurluğu değildir. 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretimiz, Gümrük kapılarımızda yapılmakta; Bunlarla ilgili tüm işlemler ve süreçler, Bakanlığımızca takip edilmektedir. Ülkemizde 25 kara, 7 demiryolu, 55 deniz ve 48 hava olmak üzere toplam 135 hudut kapısı ve 154 Gümrük Müdürlüğü bulunmaktadır.
Gümrüklerimiz, dış ticaretin nabzının attığı yerlerdir. Ülkemiz toplam vergi gelirlerinin yüzde 21'ine tekabül eden kısmı gümrük idarelerimiz aracılığıyla tahsil edilmektedir. Gümrüklerden giren ve çıkan her eşya, her araç, her yolcu ekonomimizin sağlıklı işleyişine dair bir göstergedir. Sınırlarımızdan bu yıl 11 milyondan fazla araç, 90 milyondan fazla yolcu ülkemize giriş-çıkış yapmıştır. Yaptığınız her işlem son derece önemlidir. Bu ülkenin ticaretinin tamamı sizlerin elinizden geçecek.
Ticaret erbabımızın işlerini kolaylaştırın.
Hizmet verdiğiniz kişiler, sizin yanınızdan memnuniyetle ayrılsın.
Vatandaşı dinleyin. Bürokratik sorunu varsa çözün. Bunu, kanunlar ve etik kurallar çerçevesinde çözeceksiniz.
Gümrük işlemleriyle ilgili her maddeyi vatandaş bilemez. Bunları siz bileceksiniz ve vatandaşa rehber olacaksınız.
Mevzuata hâkim olun, ben bilmem başkası yapsın demeyin. Gümrük mevzuatımızda sürekli yenilikler yapıyoruz. Dünyayı takip etmek, dünyanın takip edeceği sistemler kurmak için çalışıyoruz.
Tüm iş ve işlemleri elektronik ortama geçirerek gümrüklerde iş ve işlem sürelerini daha da kısaltmaya, ticaret erbabımızın işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin, ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline gelmesini sağlamak, formaliteleri asgariye indirmek. Bu yetmez, aynı zamanda ticaretin en güvenli yapıldığı ülke olmak istiyoruz. Bunun için de gümrüklerde bekleme sürelerini azaltmak için çalışıyoruz.
Çünkü dış ticaret erbabı için gümrüklerde beklemekle geçen her süre maliyeti arttırıcı bir etkendir, yani para kaybıdır, boşa giden kaynak demektir. Bunların hepsini birden değerlendirince Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye'nin 500 milyar ihracat hedefini gerçekleştirmesi bakımından anahtar bakanlıklardan biridir.
Bu arada kaçakçılara, yasa dışı ticaret yapmak isteyenlere göz açtırmayacak olanlar yine sizlersiniz. İş hayatınızda farklı tekliflerle karşılaşmanız mümkündür, sakın bunlara meyletmeyin. Çok açık biçimde ifade ediyorum: Rüşvet verenin de, alanın da bu tür işlere göz yumanın da, gözünün yaşına bakmayız. Yaptığınız her işlemde tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Hediyeler konusunda da çok dikkatli olmanızı istiyorum. Herhangi bir korku veya tereddütle sakın göz yummayın. Bu konularda çok net ve çok sertiz. Sakın ola ki böyle bir şeyin faili olarak karşıma gelmeyin.
Değerli kardeşlerim. Sizler pek çok elemeden geçtiniz, hayatınız boyunca iyi eğitim aldınız, üniversite bitirdiniz, üniversiteden sonra kaç sınavdan geçerek bugünkü noktaya geldiniz. Asıl hayatınız ve asıl çalışmanız şimdi başlıyor. Aldığınız eğitimin hakkını verin; anne-babalarınızın, bu milletin size verdiği emeğin karşılığını verme zamanı geldi. Bugün kura çekiminin ardından görev yerlerinize gidecek ve inanıyorum ki üstlendiğiniz o kutsal emanetin hakkını en iyi şekilde vereceksiniz. Biz maalesef yıllar boyunca şunu yaşadık: Bazı yerlere atanan kamu görevlileri daha oraya adımlarını atar atmaz geri dönmenin çarelerini aramaya başladılar. İnanın o kamu görevlileri geri dönmek için sarf ettikleri enerjiyi atandıkları yerlerde hizmet için sarf etseydi, çok önemli başarılar kazanmış olurlardı. nbsp;
Bazı kamu görevlileri, atandıkları yerde, kelimenin tam anlamıyla, etliye-sütlüye dokunmadan, idare-i maslahatla, hiçbir risk almadan, hiçbir konuda elini taşın altına koymadan görev süresini tamamlamayı bir başarı addediyor. Risklerden korkup çözümler uygulamıyor.
Bugünün Türkiye'sinde bizim artık bu yaklaşımı aşmamız, sürekli proaktif olmamız, cesaretle her sorunun, her meselenin üzerine gitmemiz gerekiyor.
Bizler, devlet ile milleti farklı konumlara yerleştiren, devlet ile millet arasına duvarlar ören bir anlayış içinde olamayız. Tam tersine geçmişte bu yönde oluşmuş algıyı değiştirmek, devlet-millet kaynaşmasını pekiştirmek zorundayız. Sizler devletin şefkatli, merhametli, adaletli, gülümseyen yüzü, sıcak eli olmalısınız. Onun için adaletten, hak ve hukuktan asla taviz vermeyin. Taviz verilmesine de müsamaha göstermeyin.
Bu ülkenin sınırları, kapıları size emanettir. Göreviniz kutsaldır.
Bir sorun varsa birlikte çözelim. Kapımız her zaman açık. Herhangi bir sorununuz olduğunda çözemediğiniz zaman bana ulaşabilirsiniz. Mazeretlere sığınmayacağınıza, imkânsızlıkları bahane etmeyeceğinize yürekten inanıyorum. Hepiniz çok gençsiniz, gözleriniz pırıl pırıl.Bu enerjiyi gittiğiniz yerlere götürün. O şehir çıktı, bu çıkmadı demeyin. Hiçbir şeyin bu enerjinizi kesmesine izin vermeyin. Muhakkak bazı zorluklarla karşılaşacaksınız. Hepimiz karşılaştık. Önemli olan bu sorunlarla mücadele etmenizdir. Sizler büyük bir ülkenin, güçlü bir ülkenin iyi yetişmiş ve seçilmiş evlatlarısınız. Sizler yurt dışından ülkemize gelenlerin ilk karşılaştığı kişiler olacaksınız. Dolayısıyla bizleri, yani "Türk" milletini sizler temsil edeceksiniz. Davranışlarınızla, konuşmanızla, kılığınız kıyafetinizle sizler ülkemizin sembolü olacaksınız.
Sizlerin de huzur içinde çalışmanız, mutlu olmanız bizim için çok önemli.
Sizin hep daha iyi koşullarda çalışmanız için elimizden geleni yapıyoruz.
Görmediğimiz yetişemediğimiz hususlar olabilir, lütfen bunları bize iletin. Artık teknolojik imkânlar çok gelişti. İnternet üzerinden bana ulaşabilir, görev yaptığınız yerde yaşadığınız sıkıntıları iletebilirsiniz. Bilin ki bu mailleri sürekli takip ediyor, sizlerden gelen şikâyet ve uyarıları dikkate alıyoruz. Sizlerle Bakanlığımızın ve ülkemizin daha da güçleneceğine inanıyorum. Görev yerlerinizde hepinize sonsuz başarılar diliyorum. Sizleri ve ailelerinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Yolunuz aydınlık, bahtınız açık olsun. Allah yar ve yardımcınız olsun.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...