Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kuyumcular, bankalara bayrak açıyor
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Kuyumcular, bankalara bayrak açıyor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2013 - 16:54
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kuyumcular, bankalara bayrak açıyor
Fotoğraf Başlığı Kuyumcular, bankalara bayrak açiyor

Bankaların kuyumcular gibi altın satması, sektörün ünlü isimlerinin bu konuda tepkisine neden oldu, Kuyumcular bankalara karşı birleşiyor

Kaydet
a- | +A

Batı Anadolu Kuyumcular Birliği ve İzmir Kuyumcular Odası tarafından düzenlenen "Türkiye 2023 Hedefine Yürürken Kuyumculuk Sektörünün Geleceği, Sorunları ve Çözüm Önerileri" toplantısına, kuyumcuların bankalara karşı rekabet bayrağını açması damga vurdu.

Türk Ekonomi Bankası (TEB)'nın sponsor olduğu toplantıya, Türkiye genelindeki kuyumcu odalarının başkanları ve sektörün ileri gelen firmaları katıldı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Kameroğlu, yaptığı konuşmada, sektörün son zamanlarda ciddi kan kaybettiğine dikkat çekti. Türkiye'de 2008 krizine kadar 35 bin kuyumcu ve 5 bin civarında imalatçının faaliyet gösterdiğini belirten Kameroğlu, "2008'den sonra krizin etkisiyle altın fiyatlarında meydana gelen hızlı yükselme, kuyumculuk sektöründe ciddi talep daralmasına yol açtı. Birçok firma küçülmeye gitti. Sektörde son beş yılda 15 bin civarında yetişmiş eleman, 5-10 bin civarında kuyumcunun kapandığını tahmin ediyoruz" dedi. Bu süreçte özellikle imalatta ciddi kayıplar olduğuna dikkat çeken Kameroğlu, son birkaç yıldan beri sektörün siyasetin malzemesi olduğunu, bu konuda ciddi rahatsızlıkları bulunduğunu belirtti.
BANKALARIN UYGULAMALARI, KUYUMCULARA KARŞI YANLIŞ

Altın fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalardan dolayı sektörün ciddi sıkıntı içine girdiğini aktaran Kameroğlu, son dönemlerde yastıkaltı birikimin ekonomiye kazandırılmasında bankalar ile kuyumcular arasında yaşanan tartışmalara değindi. "Bankaların kuyumculuk sektörüne girmesi bizi rahatsız ediyor" diyen Kameroğlu, yıllardan beri vatandaşlara altın satan yerin kuyumculuk sektörü olduğunu söyledi.

Kameroğlu, her türlü meşakkatine katlanmış olmakla beraber ülkemizin daha da güçlenmesini istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "ekonomisi daha iyiye gitsin ama bu yapılırken de bir sektör, diğer sektörle karşı karşıya getirilmesin. En basitinden, yastıkaltındaki altının ekonomiye kazandırılması doğrultusunda bazı bankaların uygulamaları, kuyumculuk sektörünü rahatsız edecek boyuta ulaştı. Şu an bunu uygulayan bankalara sesleniyorum, bu uygulamanızı akılcı ve kuyumcu odalarıyla biraraya gelerek, Bankalar Birliği'ne önerdiğimiz şekilde yapın."
Alaattin Kameroğlu, 2012 Ağustos ayında BDDK'nin bankalara darphane ürünlerini satmasıyla ilgili yetki verdiğini hatırlatarak, Bankacılık Kanunu'nun 57. maddesine göre bankaların emtia alıp satmasının yasak olduğunu belirtti. Altının bir emtia olduğunu vurgulayan Kameroğlu, şunları söyledi: "Dolayısıyla BDDK'ye, 'Buna izin vermeyin, iki sektörü karşı karşıya getirirsiniz.' dedik. Uygulamalı olarak yanlışlığını izah etmemize rağmen sümenaltı ettiler. Madem BDDK kamuoyu yararına bankaları denetliyor, Darphane ürünleri satmalarına yetki verdi, şimdiye kadar cumhuriyet altını satana rastlamadık. Başka kurumlara altın satma yetkisi verilmesini yanlış buluyoruz. Başkasının sattığı altını almak zorunda değiliz"
TEB, ALTIN ALIMINDA KUYUMCULARLA BİRLİKTE HAREKET EDECEK
Toplantıya katılan TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten ise kuyumculuk sektörüne yönelik SWOT analizi hazırladıklarını belirterek, yastıkaltındaki tasarrufların ekonomiye kazandırılmasında birlikte çalışacaklarını açıkladı. Bu konuda yaptıkları çalışmanın tamamlandığını belirten Erten, sözlerine şöyle devam etti: "Hiçbir zaman altın toplayarak kuyumculara rakip olmayı düşünmedik. Farklı bir strateji geliştirerek, yeni bir proje ortaya koyduk. Yaklaşık bir yıldan beri sürdürdüğümüz çalışma tamamlandı. Önümüzdeki haftadan itibaren yastıkaltı altın tasarruflarını, kuyumculuk sektörüyle beraber ekonomiye kazandıracağız. Türkiye'nin dört bir tarafındaki kuyumcularla yapacağımız anlaşmalar çerçevesinde, yastıkaltı tasarrufu olan müşterilerimizin bu altınlarını kuyumculara götürüp onların yapacağı değer ve ekspertiz işlemlerinden sonra bankamızdaki altın hesabına yatırmasını sağlayacağız"
TÜRKİYE 2023'TE DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLMALI
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, toplantının 2023 hedeflerine dönük olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Cumhuriyetimiz 100. Yılına hazırlanırken bundan daha güzel bir çalışma düşünemiyorum. Atatürk ve silah arkadaşlarının 90 yıl önce kurduğu cumhuriyet, dünyaya ekonomik siyasi bir takım mesajlar verdi. Türkiye o tarihte dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmalı. Bu çalışmalar ancak örgüt çatısı altında yapılabilir. Odalar, birlikler var. Ancak, her meslek kendi örgütünü kurmalı. En önemlisi sivil inisiyatifler olmalı. Türkiye Kuyumcular Birliği bunlardan biri olmalı. Dernekler, sivil insiyatif olarak en itibarlı olanlar. Ben, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanlığı yaptım, oradan parlamentoya esnafın tek temsilcisi olarak geçtim. Bundan gurur duyuyorum ama bu bana büyük bir sorumluluk yüklüyor. İçinizden çıkan biri olarak sizin her türlü sorununuzu çözmek adına her türlü fedakarlığı yapmaya hazırım."
TBMM Sanayi Komisyonu üyesi olduğunu anlatan Mehmet Ali Susam, sözlerini şöyle tamamladı: "Bakan Zafer Çağlayan iyi arkadaşım. Ancak, şunu söylemeliyim. Muhalefet kızar, tepki gösterir diye parlamentoya herhangi bir yasa teklifi getirilmemesi söz konusu değil. Başbakan istemediği sürece parlamentoya hiçbir şey gelmez. Başbakan isterse hemen yasa teklifi sunulur. Başbakan istedi 3 günde alkol yasağı yasasını hazırlayıp sundular. Milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili yasa kamuoyunun tüm tepkisine rağmen meclise sunuldu. İktidar istediği sürece muhalefetin tepkisi dikkate alınmaz, tereddüt etmezler. Ben sizden biriyim. Kuyumculuk ahilikten gelen, güvene dayalı bir meslek. Kuyumcu terazisi adaletin simgesi. Kuyumculuk Anadolu topraklarının mesleği. Parlamentoda sizin sesiniz olmaya hazırım"
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 25 Mayıs, 2013 - 16:54
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    F-35 projesine alternatif arıyorlardı: 9 ülke 2035 için KAAN'ı seçti! İspanya basını detayları açıkladı
    F-35 projesine alternatif arıyorlardı: 9 ülke 2035...
    Kaydet
  • 2
    İşe gelmeyen personelin yerine kart basmışlar! Yargıtay'dan 'tazminat' kararı
    Hilekar işçiye tazminat yok
    Kaydet
  • 3
    Kiraz, şeftali, çilek, kavun... Yaz meyveleri ucuzlamaya başladı! İşte fiyatlar
    Yaz meyveleri ucuzlamaya başladı! İşte fiyatlar
    Kaydet
  • 4
    Üç yıl çalıştı, tazminat alamadı! İstifa dilekçesine yazdığı iki kelime her şeyi değiştirdi
    Üç yıl çalıştı, tazminat alamadı! İstifa dilekçesi...
    Kaydet
  • 5
    2 milyon nüfuslu kentin içme suyunu karşılayan baraj, yüzde 3'ten yüzde 98'e çıktı!
    2 milyon nüfuslu kentin içme suyunu karşılayan bar...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Hangisi gerçek CHP?..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Koç Holding’e tavsiye
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Zelenskiy'nin "megafon mektubu" ve Putin'in öfkeli cevabı
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Bir siyasal genetiğin yetmiş yıllık kördüğümü
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yolların minik devleri... Çok bakılan mı, çok satılan mı?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Minik kalpleri parlatacak hikâyeler
    Minik kalpleri parlatacak hikâyeler
    Kaydet
  • BORSADA NATO HEYECANI!
    BORSADA NATO HEYECANI!
    Kaydet
  • Vakıf Katılım'dan müşterilere büyük ayrıcalık!
    Vakıf Katılım'dan müşterilere büyük ayrıcalık!
    Kaydet
  • Yerebatan mazisi... Sarnıçta balık tutulurdu
    Yerebatan mazisi... Sarnıçta balık tutulurdu
    Kaydet
  • DOLAR 2026'YI NEREDE BİTİRİR?
    DOLAR 2026'YI NEREDE BİTİRİR?
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Real Madrid'de ayrılık açıklandı
Real Madrid'de ayrılık açıklandı
Kaydet
Mardin'de gelin–kaynana davası! Mahkeme kararına tepki yağdı
Mardin'de gelin–kaynana davası! Mahkeme kararına tepki yağdı
Kaydet
Bu yaz çok farklı olacak! Orhan Şen'den uyarı var: Bir yanda kavurucu sıcak, bir yanda ani felaket
Bu yaz çok farklı olacak!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası