Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milli Piyango özelleşiyor

- Güncelleme:
Milli Piyango özelleşiyor

Ekonomi Haberleri

Bakan Şimşek 'Üzerinde çalıştığımız şey Milli Piyango'dur. Bu yılın ikinci yarısında onu tamamlayacağız. Sırada limanlar var. Onları da tamamlayacağız' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme çalışmalarının hızla sürdüğünü belirterek, "Üzerinde çalıştığımız şey Milli Piyango'dur. Bu yılın ikinci yarısında onu tamamlayacağız. Sırada limanlar var. Onları da tamamlayacağız" dedi. nbsp;Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş hisse satış sözleşmesi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı bir törenle imzalandı. Rixos Otel'de düzenlenen törene ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ve diğer yetkililer katıldı. nbsp;Maliye Bakanı Şimşek, imza töreninde yaptığı konuşmada, Milli Piyango İdaresi ve limanların özelleştirmesini tamamlayacaklarını belirtti. Şimşek, "Önümüzdeki dönemde portföy küçülüyor. Özelleştirme İdaresi'ni kamu özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim. Üzerinde çalıştığımız şey Milli Piyango'dur. Bu yıl, yılın ikinci yarısında onu tamamlayacağız. Limanlar var. Onları da tamamlayacağız" dedi. nbsp;Bütçe rakamlarını hafta sonuna denk geldiği önümüzdeki hafta açıklayacaklarını belirten Şimşek, "Rakamlar çok iyi. Bu rakamların bu sene iyi olmasının arka planındaki sebeplerinden bir tanesi enerji sektöründeki nakit akışının nispeten iyileşmesi ve BOTAŞ'ın hem geçmişe dönük yükümlülüklerini hem de cari yükümlülüklerini yerine getirmeye başlaması" ifadelerini kullandı. nbsp;Şimşek özel sektör şirketlerine de seslenerek, "Gelin, Termik Santrallere de ilgi gösterin. Oraları adam edebilirsiniz. Yani yatırıma ihtiyacı var. Yatırımla birlikte üretimi, hele yerel kaynaklarla üretimi arttırma imkanımız var. Bu bir yandan Türkiye'nin cari açığını azaltacak, hem de Türkiye'de enerjide çok daha farklı bir boyutta verimlilik, etkinlik sağlanacak" şeklinde konuştu.


Özelleştirmelerde önemli aşama kaydettiklerini ifade eden Şimşek, "Tüketicilerimiz daha kaliteli hizmet alacak. Kayıp-kaçakların aşağı çekilmesi ile birlikte ben inanıyorum ki, enerji fiyatlarında nispi bir iyileşme olacak. Özel sektör daha verimli, etkin çalışacak, kayıp-kaçak azalacak" diye konuştu.


Türkiye'nin rekabet gücünün artacağını kaydeden Şimşek, "Özel sektör yatırım yapacak. Biz bu kaynağı beşeri sermaye stokunun kalitesinin arttırmak için kullanacağız. Yani eğitimde, altyapıda, araştırma geliştirmede, sağlıkta kullanacağız. Bugün bütçenin yüzde 17'si eğitime gidiyor, yüzde 17'si sağlığa gidiyor. On yıl öncesinde bu rakamlar yüzde 8-9'du. Bütçe büyümüş, bütçede oran olarak eğitime, sağlığa ayırdığımız kaynak kat kat artmış" şeklinde konuştu.


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız ise 4,6 milyar dolarlık özelleştirmenin 2,6 milyar dolarlık kısmının Türkiye Cumhuriyeti kasasına girdiğini söyledi. Yıldız, "Yatırım modelinin özel sektör finansmanı ile yapılıyor olması, bizim genel bütçeye olan yükümüzü azaltmıştır. O zaman daha sosyal konulara, adalet, sağlık, eğitim gibi sektörlere bizim orada kaplamadığımız yer kadar bütçe aktarılmış oluyor. Bu da halkımızın refah seviyesinin arttığını kendi içerisinde hissetmesi bakımından önemli" ifadelerini kullandı.


Yıldız, 5 yıldır yapılan çalışmalar soncu bulunan Afyon Dinar'daki kömür rezervinin Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı yapacağını belirterek, "5 milyar dolarlık bir yatırım yapılması lazım. 3 bin 500 megavat civarında 30 yıl yetecek bir kömür orada bulunuyor. Bir milyar tona yakın kömür tespit edildi" diye konuştu.


Yatırımları çevre bilinci ile yaptıklarını kaydeden Yıldız, "Şu ana kadar termik santrallerin rehabilitasyonunda çevre kriterlerine uymak için 1,5 milyar dolar civarında para harcadık. Biz sözde değil, özde bir şekilde çevre hassasiyetimizi koruyoruz. Hükümet olarak biriz. Bizim sahildeki hassasiyetimiz, turizm faaliyetlerimiz, tabiat ve kültür varlıklarımız, ormanlarımız, yeşil alanlarımızın hepsi Türkiye'nin zenginliğidir" şeklinde konuştu.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Gediz Elektrik AŞ'nin devredileceği Bereket Enerji'nin 500 milyon liralık yatırım yapacağını kaydederek, kesintisiz elektrik hizmeti vermeye devam edeceğini söyledi.


Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Gediz Elektrik Enerji A.Ş.'nın bakıma, otomasyona, yeniliğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek, toplam 2 milyar dolar bir finansman ile yatırımı gerçekleştireceklerini ifade etti.


Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, ihale ile bilgi verdi. Gediz Elektrik'in özelleştirmesini bir milyar 231 milyon bedelle Bereket Enerji'nin kazandığını söyleyerek, İzmir ve Manisa şehirlerinde yaşayan 2,4 milyon aboneye hizmet verdiğini kaydetti. Aksu ayrıca, kullanımın 13 milyar kilovatsaat olduğunu ifade ederek, kayıp kaçak oranının yüzde 8.1 olduğunu belirtti.


Protokol konuşmalarından sonra imza töreni gerçekleştirildi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...