İnşaat sektörü ilk haftadan hareketlendi

İnşaat sektörü ilk haftadan hareketlendi

EMLAK Haberleri

Yerli ve yabancı yatırımcıların odaklandıkları yerel yönetim ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin sonuçlanmasıyla tüm sektörlerde hareketlenme başladı.

Seçim beklentileriyle askıya alınan yatırım kararları sonlandırılarak ilk hafta itibariyle bir çok sektörde yerli ve yabancı yatırımcıların aktifliği hissedildi. Yabancı yatırımcıların da yakından takip ettiği seçimlerin, siyasi istikrarın devamı niteliğinde sonuçlanmasıyla başta inşaat sektörü olmak üzere hareketlenme başladı. İnşaat sektörünün önde gelen aktörleri ise sandıktan çıkan sonucun istikrarın devamı niteliğinde ve Türkiye'nin önün açık olduğu konusunda hem fikir.
Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu nbsp;Başkanı Süleyman Çetinsaya:
"Cumhurbaşkanı'nın halk oylamasıyla seçilmesinin Türkiye demokrasisi açısından önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Komşu ülkelerimizde yaşanan politik ve ekonomik krizlere rağmen Türkiye güçlü duruşunu sergiliyor. Buna ek olarak böylesine önemli bir demokratik adımla Türkiye'nin imajı tüm dünya nezdinde daha da kuvvetlendi. Bu yeni dönemde de Türkiye'nin ekonomik açıdan istikrarlı büyümesini sürdüreceğine inanıyorum. Ülke ekonomisinin lokomotifi olarak konumlanan inşaat sektörünün bir temsilcisi olarak da üzerimize düşecek tüm görevi yerine getirmeye hazırız. Sandıktan çıkan sonucun ülkemize hayırlı olmasını dilerim."
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya:
"Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle sonuçlanan seçimlerin, halkın oylarıyla gerçekleşmesi; halkın iradesini yansıtması bakımından son derece önemli. Seçim sonuçları açıkça ortaya koymuştur ki; halkımız, elde ettiğimiz istikrar ortamının devamı yönünde, bir kez daha, net bir tavır göstermiştir."
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer özyurt:
"Cumhurbaşkanı seçim sonuçları halkın oyunu bir kez daha istikrardan yana kullandığını gösterdi. Ortadoğu ve Basra Körfezi'nde bu kadar karışıklık yaşanırken, Türkiye'de istikrarın bir kez daha tasdiklenmesi, halkın liderinin arkasında olması o bölgelerdeki yatırımcıları Türkiye'ye çekecektir. Seçimlerin hemen sonrasında birkaç hafta içierisinde ekonomideki bu hareketlilik ciddi anlamda hissedilecektir."
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan:
"Sandıktan çıkan sonucun Türkiye'nin geleceği adına hayırlı olmasını diliyoruz. Gayrimenkul istikrara muhtaç bir sektör. Onun için Türkiye'de hafif bir rüzgar esse gayrimenkul sektörü üşütüyor. Bu durum hem yurtdışı hem de yurtiçi satışlara etki ediyor. Özellikle yurtdışı satışların hızla yükseleceğini düşünüyorum."
24 Gayrimenkul CEO'su Ahmethan Yılmaz:
"Tatil sezonunun bitiyor olması ve okulların açılıyor olmasının yanında, cumhurbaşkanlığı seçimi ile bir siyasi istikrarın sağlanmış olmasının tüm ekonomi piyasalarına olacağı gibi gayrimenkul sektörüne de hız kazandıracaktır. 3. çeyrekte satışların artarak devam edeceği kanaatindeyim."


nbsp;İnşaat sektörü ilk haftadan hareketlendi


MARKALI KONUTLAR SATIŞ OFİSLERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Konut projeleri her geçen gün artarken ve çeşitlenirken, tüketicilerin karar vermeleri de zorlaşıyor. Çeşitli donatılarıyla farklılaşan konut projeleri, bu ayrıcalıklarını satış ofisleri ve örnek daireler ile müşterilerine aktarabiliyorlar. Bu anlamda konut sektöründe faaliyetlerini sürdüren Arkiteam Firmasının Ortağı Mimar Seda Dündar; satış ofislerinin ve örnek dairelerin satış açısından önemini vurguladı.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde hızla yenileri geliştirilen markalı konut projeleri birbirinden ayrışmak için çeşitli konseptler geliştiriyor. Projelerin ayrıcalıklarını yansıtmak için ise satış ofislerine büyük yatırım yapan firmalar eşsiz mimari tasarımlara da imzalarını atıyorlar.
Son yıllarda özgün konseptlere sahip satış ofisleriyle de dikkatleri üzerine çeken markalı konut projeleri, konut alıcılarının satın alma kararında da etki sağlıyor.
PROJELER HOŞ GELDİNİZ MESAJINI DOĞRU VERMELİ
Markalı konut sektöründe satış ofisi, örnek daire tasarımları ve tüm iç mimari detay çözümlerinde çalışmalar yürüten Arkiteam Mimarlık Ortağı Seda Dündar; "Tüketicilerin maket üzerinden satın alacakları konutu, gözünde canlandırabilmesi, yerleşimleri kafasında şekillendirebilmesi, malzemeleri görmesi ve temas etmesi büyük önem arz etmekte. Bu anlamda da projelerin başarılı satış ofisleriyle konut alıcısının satın alma kararında ciddi anlamda etkisi olduğu görülmektedir. Firmaların müşteri ile ilk buluştuğu mekan olarak satış ofisi çözümlerinde; nbsp;projenin genel konsepti, firmanın kurumsal kimliği ile ilgili bilgileri vererek müşteriler üstünde çok önemli bir etki oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu noktada amacımız birlikte çalıştığımız firmaların "Hoş Geldiniz" kimliğini en doğru şekilde nbsp;alıcıya nbsp;yansıtmaktır. Satış ofisi dışında önemli olan etkenlerden nbsp;birisi de örnek daire nbsp;çözümleridir. Yaşayan bir mekan her zaman caziptir ve bizim amacımızda müşterileri iyi hissettirip, nbsp;kendi daire çözümleri için bir öngörü sağlamak, nbsp;firmaların satış kimliğine ve oranına pozitif değer katmaktadır." dedi.
DAİRELERİN DONATILARI TÜKETİCİLERİN HAYALLERİNE DOKUNMALI
Markalı konut projelerinin spor ve sosyal yaşam alanları kadar daire içinde oluşturulan iç mimarinin de büyük önemi olduğuna değinen Dündar; "Günümüzde, konut alınırken mimarisi, ulaşım imkanları, sosyal olanakları dışında, iyi çözülmüş plan yerleşimleri, ışıklandırma çözümleri, kullanılan zemin ve duvar malzemeleri, banyo ve mutfak çözümleri, blok girişleri ve kat koridorları nbsp;tasarımları ve çözümleri çok büyük etkiye sahip. Bir anlamda da her bir dairenin müşterinin hayallerine dokunması, ihtiyaçlarına yanıt vermesi gerekir. Bu noktada projenin bulunduğu yer, hitap ettiği müşteri kitlesi ve bütçesiyle doğru orantılı olarak fonksiyonel, estetik çözümlerle alıcıya ulaşmamız gerekiyor." dedi.



nbsp;İnşaat sektörü ilk haftadan hareketlendi


Körfezli yatırımcıya yeni gayrimenkul alım fırsatı

Körfez Ülkeleri'ndeki yatırımcıların Türkiye'den gayrimenkul edinmeleri için düzenlenen 4. Your Real Estate Your Investment Emlak Fuarı'nda Türk inşaat firmaları boy gösterecek. Fuarı düzenleyen Square Meter Real Estate, 6 Kasım - 9 Kasım 2014 tarihleri arasında 4 gün süren emlak ve gayrimenkul fuarına geniş katılım bekliyor.
Yeni yatırımcılar yolda
Kuveytliler başta olmak üzere Körfez Ülkeleri'ndeki orta kesim yatırımcıları Türkiye'ye çekmek üzere harekete geçen Square Meter Real Estate, fuarı Hilton Kuveyt'te gerçekleştirecek. nbsp;Türk Hava Yolları, Bank, Tufan İnşaat, Armaya İnşaat, Kuveyt İnternational Bank, Kuveyt'te faaliyet gösteren Baz şirketi'nin yanısıra İngiltere ve Amerika'dan da firmalar fuarda yer alacak. nbsp;Sıcak satışın yapılacağı fuara 31 Ağustos'a kadar İstanbul'daki inşaat firmaları ile görüşülerek katılımları sağlanacak.
Kuveyt'te yapılan diğer emlak fuarından oldukça farklı etkinliklere ve sürprizlere ev sahipliği yapacak olan "Your Real Estate Your Investment" Emlak Fuarı hakkında açıklamalar yapan Pazarlama Müdürü Faruk Durmaz, hedeflerinin Kuveyt ile Türkiye arasında yeni köprüler kurmak olduğunu dile getirdi. Kuveytliler'in Türkiye'ye karşı inanılmaz bir ilgileri olduğunu ifade eden Durmaz, "Fuarı Kuveyt'in önde gele ailelerinden El Ğani Ailesi'nin sahibi olduğu Square Meter Real Estate düzenliyor. Mr. Alghanim'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı şirket, Türkiye ile ülkelerinin daha yakın bir ticari ilişkisi olmasını hedefliyor" dedi.



nbsp;İnşaat sektörü ilk haftadan hareketlendi


Yılda 21,78 Milyar Dolarlık İhracat

"İnşaat Sektörü ve İnşaat Malzemesi Sanayi, Temmuz 2014 Aylık Sektör Raporu", başta kurum üyeleri olmak üzere kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda, inşaat malzemeleri üretimi ve ihracatının arttığı, ithalatın ise gerilemeye devam ettiği belirtilerek, sektörün Türkiye'nin cari açığının küçültülmesine yaptığı olumlu katkı bir kez daha ortaya konuldu. İhracatın ise ilk kez 2014 Mayıs ayında 2 milyar doların üzerine çıktığı ve 2,04 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, böylece yıllık ihracat tutarının 21,78 milyar dolara ulaştığı vurgulandı. Rapora göre, Türkiye'nin inşaat malzemesi ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 2014 Ocak Mayıs'ta, nbsp;yüzde 6,9 oranında azalarak 3,88 milyar dolara geriledi. Böylece inşaat malzemeleri yıllık ithalatı, 2014 Mayıs ayı itibariyle 10,09 milyar dolar oldu. Rapor'da yer alan verilere göre, 2014 Ocak-Mayıs döneminde ortalama inşaat malzemeleri sanayi büyümesi, Nisan ve Mayıs aylarının etkisiyle yavaşlamakla birlikte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6-7 arasında arttı. İnşaat malzemeleri 7 sektöründe üretim artışı yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti.



nbsp;İnşaat sektörü ilk haftadan hareketlendi


İstanbul'un konutları primiyle diğer illere fark attı

Temmuz ayı itibariyle ikinci el konutlardaki amortisman süreleri (Geri Dönüş Süresi) incelendiğinde; İstanbul'da bir apartman dairesinin fiyatı ortalama 17.7 yıllık (212 ay) kiraya eşit olarak ölçülmektedir. Diğer taraftan, bir apartman dairesinin fiyatı İzmir'de 18.5 yılda (222 ay); Ankara'da ise nbsp;17.8 yılda (214 ay) geri dönmektedir. Temmuz ayı itibariyle ikinci el konutlardaki yıllık brüt kira getirileri ele alındığında, Türkiye geneli ortalamasının %5.81; Ankara ortalamasının %5.76; İstanbul ortalamasının %5.80; İzmir ortalamasının ise %5.54 olduğu görülmektedir.





NECMİ ÇİÇEKÇİ / nbsp;necmi.cicekci@tg.com.tr / www.emlaktasondakika.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...