Ünal: Suriye Kürtlerine değil, PKK'ya karşıyız

Ünal: Suriye Kürtlerine değil, PKK'ya karşıyız

Politika Haberleri

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye'ye rağmen Ortadoğu'da yeni bir düzenin kurulamayacağını belirterek, "Bölgede düzen kurucu tek ülke Türkiye'dir. Türkiye çivisi çekerseniz, bölge dağılır. Bölgedeki Kürtler üzerinden oyun oynanmasına müsaade etmeyiz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, nbsp;bazı gazetecilerle yaptığı sohbette Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlerin özgürleşmesi ile bir problemi olmadığına dikkat çeken Ünal, "Sayın Başbakan 'Müdahale ederiz' derken, Suriye'nin kuzeyinde PKK terör örgütüne lojistik destek sağlayacak bir yapının oluşmasına 'müsaade etmeyiz' diyor. Yoksa Türkiye, Suriye'deki Kürtlere karşı değildir. Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim sadece bölgedeki Kürtler üzerinden oyun oynanmak isteyenlerle meselemiz var" dedi. Olaya Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından baktıklarını, Esad'ın Nusayri devleti, Kürtlerin Kuzey'de bir Kürt devleti, Sünnilerin de Orta Suriye'de bir Sünni devleti kurması gibi bir senaryoyu asla kabul etmeyeceklerini ifade eden Ünal şöyle konuştu: nbsp;"Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda ısrarlıyız. Herhangi bir şekilde sınırın değişmesine ve Türkiye'nin çıkarlarının tersine dış güçlerin bölgede belli operasyonlar yapmasına müsaade etmeyiz. Türkiye'ye rağmen bölgede yeniden bir yapılanma mümkün değil. Çünkü bizim Suriye ile 9 bin kilometre sınırımız var. 45 bin sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Suriye arka bahçemiz değil ama komşumuzun kim olacağı bizim için çok önemli."

DÜZEN KURUCU TEK ÜLKE TÜRKİYE'DİR
Türkiye'nin Suriye politikalarının çöktüğü eleştirilerine de tepki gösteren Ünal, "Türkiye'nin Suriye politikası çökmemiştir. Türkiye'nin Suriye'de olup bitenlere sesini çıkarmaması diye bir şey olamaz. Biz masadayız, masada kalmaya devam ediyoruz ve sözümüzü söylüyoruz. Türkiye hesaba katılmadan bölgede bir plan yapılması söz konusu bile olamaz. Bölgede düzen kurucu tek ülke Türkiye'dir. Türkiye çivisini çekerseniz, bölge dağılır. Çünkü tarihsel, kültürel ve dini birliktelik açısından düzen kurma gücü olan tek ülke Türkiye'dir" görüşünü dile getirdi. nbsp;

ESAD'IN PARTİSİNİN DE İÇİNDE OLACAĞI HÜKÜMET KURULMALI
Türkiye'nin Suriye'de devlet yapısının korunarak, geçiş dönemi hükümeti kurulması için çaba gösterdiğini belirten Ünal, "Bu konuda ABD'nin de önerileri var. Mısır, hatta Irak'ta bile Saddam ve Mübarek'in siyasi görüşü dışarıda tutularak kurulan yapılar başarılı olamadı. O nedenle Esad'ın partisinin de içinde olacağı bir geçiş hükümeti kurulmasını istiyoruz" dedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...