Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yeni İnternet Yasası ne getiriyor? İşte İnternet Yasası içeriği

Yeni İnternet Yasası ne getiriyor? İşte İnternet Yasası içeriği

GÜNDEM Haberleri

İnternet yasası neleri kapsıyor? İnternet yasasını detayları neler? 2014 internet yasası ile ilgili tüm bilgiler. İşte İnternet Yasası'nın içeriği

2014 yılı İnternet yasası gündemdeki yerini nbsp;koruyor. Peki günlerdir konuşulan internet yasası nedir? 2014 İnternet yasası neleri ve kimleri kapsıyor? İnternet yasasının amacı ne? İnternet yasası ile ilgili bilgilere haberimizde ulaşabilirsiniz.

Yasanın Kapsamı

Kişilik Haklarına Saldırı halinde: (Hakaret, iftira, küfür, aşağılama, vb.)
Böyle bir durum söz konusuysa; Sulh Ceza Mahkemesi dışında hiçbir kurumun yetkisi yoktur.

Süreç:
- Kişi Sulh Ceza Mahkemesine gider.
- Hâkim 24 Saat içerisinde karar verir.
- Karar şikâyetçinin lehine ise URL adresine (link) erişimin engellenmesi kararı alınır.
- Karar mahkeme tarafından Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilir.
- Birlik, 4 saat içerisinde tüm sağlayıcılara ileterek URL'ye erişimi engeller.

Mahkeme kararı sadece Kişilik Hakkının ihlal edildiği bölüm veya URL ile ilgili olacağından yalnızca sayfa engellenecek, bütün bir sitenin kapanması önlenecektir.

Özel Hayatın Gizliliği söz konusuysa: (Yasadışı dinleme/görüntüleme, kişisel verilerin paylaşımı, vb.)
Bu tip bir ihlalde yaşanacak gecikmenin mağdur için telafisi mümkün değildir. Bu nedenle mağdurun talebiyle "tedbiren ve geçici olarak erişim engelleme" imkânı sağlanmıştır. Nihai karar ise 48 saat içinde Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilecektir.

Süreç:
- Kişi URL adresi ve kimliğini ispatlayıcı bilgi ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurur.

- TİB, mağdurun talebini Erişim Sağlayıcılar Birliğine iletir.

- Erişim Sağlayıcılar Birliği, tedbir amacıyla 4 saat içinde URL adresine erişimi engeller.

- Başvuru sahibi, en geç 24 saat içerisinde Sulh Ceza mahkemesine başvurmak zorundadır.

- Mahkeme, 48 saat içerisinde karar alır.

- Karar şikâyetçinin lehine ise, URL adresine erişiminin engellenmesi kararı mahkeme tarafından Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilir, böylece tedbiren alınmış engelleme durumu devam eder.

- Karar aleyhte ise mahkeme tarafından Erişim Sağlayıcılar Birliğine gönderilir, engelleme kaldırılır.

- Erişim Sağlayıcıları Birliğine 48 saat içinde herhangi bir mahkeme kararı ulaşmazsa, engelleme otomatik olarak kalkar.

İSTİSNA:
Yine yalnızca özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, mağdurun başvurusu
beklenmeden veya mağdurun başvuru yapması mümkün değilse (örneğin mağdur hayatta olmayabilir) TİB Başkanı'nın
talimatıyla Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından engellenme yapılabilecektir. Bu karara karşı Sulh Ceza Mahkemesine itiraz
yolu açıktır. nbsp;

Daha önce süreç nasıldı?

- nbsp; Yasadan önce özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği durumlarda, Sulh nbsp; Ceza nbsp; Mahkemesinden çıkacak karar için nbsp; en az nbsp; 5 gün nbsp; bekleniyordu. Karar nbsp; olumlu nbsp; olsa bile; mağdurun, mahkeme kararıyla Türkiye'deki nbsp; yaklaşık nbsp; 200 nbsp; servis sağlayıcısının nbsp; her birine nbsp; tek tek başvurarak nbsp; kararı tebliğ etmesi gerekiyordu. nbsp; Sürecin uzun, uygulamaların sağlıksız olması nedeniyle mahkeme kararlarının nbsp; %99'u uygulan(a)mıyordu. İşte tam da bu eksiklik nedeniyle, yeni yasa ile birlikte koordinasyon amacıyla Türkiye Erişim Sağlayıcılar Birliği kuruluyor. Bu birlik bünyesinde Kamu Kurumları bulunmayacak. Yargı kararları mahkeme tarafından doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine iletilecek ve böylece gecikmelerden kaynaklanan mağduriyetler giderilmiş olacak. Yasa, 17 Aralık ve Gezi olayları sebebiyle mi hazırlandı?

- nbsp; Yasanın hazırlanma süreci, nbsp; sanılanın aksine, nbsp; ne Gezi nbsp; Parkı olayları nbsp; ne de 17 Aralık süreciyle alakalı. Yasayla ilgili hazırlık çalışmaları iki yılı aşkın bir süredir devam ediyordu.

- nbsp; Bu süreçte nbsp; İnternet Geliştirme Kurulu, nbsp; sektörden nbsp; 40'ı aşkın nbsp; kurum ve kuruluştan görüş alarak, önerileri Nisan 2013'te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına iletti. Trafik bilgisiyle vatandaşlar fişlenecek mi?

- nbsp; Trafik bilgisini, nbsp; çok basit şekilde detaylı telefon faturalarına benzetebiliriz. Detaylı telefon faturaları, kullanıcının sadece nbsp; görüştüğü numaraları ve nbsp; konuştuğu dakika uzunluğunu içerir, konuşmanın içeriğini göstermez. İnternet trafik bilgisi de nbsp; aynı şekilde kullanıcının nbsp; yalnızca girdiği adresleri ve giriş tarihini gösterir. İçeriğe dair hiçbir bilgi barındırmaz.

- nbsp; Yeni yasayla trafik bilgileri, iki yılı geçmemek kaydıyla herhangi bir devlet kurumu tarafından değil, servis sağlayıcılar tarafından saklanacaktır.

- nbsp; Bu bilgiler, nbsp; yalnızca nbsp; mahkeme nbsp; kararıyla nbsp; herhangi bir soruşturmayla ilgili nbsp; geriye dönük inceleme yapılması durumunda kullanılacaktır.

- nbsp; Bu madde, nbsp; Avrupa nbsp; Parlamentosu nbsp; ve nbsp; Avrupa Konseyinin düzenlemeleri ve nbsp; tavsiyeleri nbsp; göz önüne alınarak nbsp; hazırlanmıştır. Nitekim AB üyesi ülkelerde trafik bilgilerinin saklanması yine 6 ay ile 2 yıl arasında değişen sürelerde yapılmaktadır.

- Ayrıca, erişim ve içerik sağlayıcılar için mevcut kanunda bulunan hapis cezası kaldırılarak, sektördeki büyük uluslararası firmaların Türkiye'de faaliyet göstermelerinin önündeki en önemli engel aşılmıştır

ABDULLAH GÜL'DEN İNTERNET YASASI İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...