Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Pilotlar özele uçtu

Pilotlar özele uçtu

GÜNDEM Haberleri

Sivil havacılığa geçmeyi seçen 74 savaş pilotu, zorunlu hizmet süresini artıran yasa Köşk'ten onay almadan önce istifa dilekçesini verdi.

TBMM'de kabul edilen Askerlik Kanunu, TSK'nın gözbebeği savaş pilotlarında paniğe yol açtı. Onay için Köşk'te bekleyen yasa, hava kuvvetlerindeki pilotların zorunlu hizmet süresini 2, kara kuvvetlerindeki pilotların ise 1 yıl uzatıyor. Daha yüksek gelir için sivil havacılığa geçiş yapmayı planlayan pilotların istifa için Şubat ayı sonuna kadar vakti vardı ancak 74 pilot şubat sonunu beklemeden görevi bıraktı. İstifa edenlerin büyük çoğunluğu ise yüzbaşı ve binbaşı rütbesinde. nbsp;
2012'DE İNDİRİLMİŞTİ
2012 yılında TSK Personel Kanunu'nda yapılan değişiklik ile daha önce 15 yıl olan bu mecburi hizmet süresi, 10 yıla indirilmişti. Bu düzenleme ile de özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda pilotların erken ayrılmasının önünü açılmıştı. Düzenleme sonrasında son bir yıl içinde yaklaşık 110 pilot TSK'dan ayrıldığı bizzat Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanmıştı. Yılmaz, 2002-2013 arasında istifa ederek ayrılan F-16 ve F-4 pilotların sayısının ise 291 olduğunu söylemişti. Hükümet, Hava Kuvvetleri'nde mecburi görev süreleri dolan pilotların özel hava yolu şirketlerine geçişinde artış yaşanması üzerine harekete geçmişti. Hazırlanan askerlik kanununda mecburi hizmet süreleri artırılmıştı. Uygulamaya göre; TSK'da mecburi hizmet gereği, harp okullarından mezun olan subayların tümü için 10 yıllık bir mecburi hizmet süresi bulunuyor. Mevcut uygulama gereği, mecburi hizmet süresi, subayın TSK bünyesindeyken aldığı ek kurs ve eğitimlere göre de arttırılabiliyor. Hava Kuvvetleri'nde halen pilotaj eğitimi süresi ortalama 2 yıl, Kara Kuvvetleri'nde ise 1 yıl. Köşk'te onay bekleyen yasa değişikliği ile ortalama süresi 2 yıl olan pilotaj eğitimine karşılık yapılacak mecburi hizmet süresi, eğitim süresinin iki katından, üç katına çıkarılıyor. Bu durumda da, hava kuvvetlerinde pilotaj eğitimi alan subaylar için toplamda 6 yıl, kara kuvvetlerinde ise toplamda 3 yıl ek mecburi hizmet yükü geliyor. Başka bir ifadeyle hava kuvvetleri pilotların zorunlu görev süresi 16 yıl, kara kuvvetleri pilotlarının ise 13 yıl olacak. Öte yandan istifaların ardından Hava Kuvvetleri'nde kıdemli pilotların kalmadığı ifade ediliyor.
Haber Merkezi ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...